În acest articol voi prezenta cum poți conecta JK BMS la Solar Assistant și astfel să monitorizezi bateria de la distanță.
Cuprins
Monitorizare JK BMS prin Solar Assistant
Softul Solar Assistant l-am achiziționat pentru monitorizarea sistemului meu fotovoltaic bazat pe un invertor Growatt SPF5000es cu baterie Ampleness. Avantajele lui, pentru cine nu cunoaște acest soft, sunt faptul că rulează independent de serverele producătorilor de invertoare și viteza de 1-2 secunde de actualizare a datelor. El funcționează și fără internet, putând să fie accesat pe rețeaua locală. Cu ajutorul lui ai acces de la distanță la invertor, poți schimba setări și poți vedea grafice detaliate. Încă un avantaj major este faptul că poți activa un server MQTT și să îl integrezi în Home Assistant, ceea ce deschide foarte multe posibilități de automatizare.
Aveam nevoie să conectez BMS-ul ca să am acces la starea de încărcare a bateriei pentru automatizarea unor consumatori cu ajutorul Home Assistant. Tipul acesta de BMS nu comunică direct cu un invertor Growatt SPF 5000 ES, si starea de încărcare a baterie nu era estimată foarte precis de Solar Assistant. Bateria în cauză este un pack de pe mașini electrice configurat pentru 48V, cu o capacitate de aproximativ 6,5kwh.
Am mai discutat mai multe despre Solar Assistant aici.
Softul Solar Assistant poate fi cumpărat și sub forma de kit de aici:
Kit Solar Assistant preinstalat
La Solar Assistant pot fi conectate simultan mai multe invertoare care lucrează în paralel sau în configurație trifazică. De asemenea poți conecta direct la el și bateriile (BMS-urile) utilizate în sistem.
Cum am conectat JK BMS la Solar Assistant?
Pentru conexiune am utilizat un adaptor USB la Serial UART TTL CH340G pe care l-am cumpărat de la EMAG:
Adaptor USB-Serial
Problema e că pentru conexiunea la JK BMS mai ai nevoie de o mufă JST care să fie conectată la portul denumit eronat GPS precum în imagine.
Conectorul Mini JST (1.25mm, 4 Pini) l-am luat tot de pe EMAG de aici: Conector Mini JST
Conectorul Mini JST achiziționat de mine are următoarele culori de la stânga la dreapta (cum te uiți la el introdus în BMS): verde, galben, negru și roșu. Roșul nu este utilizat, pe el există tensiune (12v), așa că aveți grijă să nu îl conectați deoarece veți arde adaptorul serial.
Pinout-ul de la mufa din JK BMS este următorul:
Adaptorul serial are culorile negru, verde, alb si rosu. Ca și în cazul conectorului Mini JST, cablul roșu nu este conectat.
Conexiunea între conector și adaptor am făcut-o pe următoarele culori:
Eu am utilizat și un cablu UTP CAT5 ca să prelungesc cablul de la adaptor. Aveți grijă când introduceți conectorul în BMS deoarece firele sunt foarte subțiri și și conectorul mi s-a părut cam fragil. După conectare și la portul USB de la Raspberry PI vom putea selecta în Solar Assistant protocolul USB JK RS485 și apoi adaptorul (USB USB Serial), după care vom putea apăsa pe Connect. În imaginea de mai jos am 2 BMS-uri conectate simultan (USB1 USB Serial și USB2 USB Serial).
După conectare putem vedea în Solar Assistant următoarele date:
– Putere
– Tensiune
– Curent
– Capacitate
– Temperatură (4 senzori)
– Procentul de încărcare
– Numărul de cicluri
– Tensiunea cea mai înaltă pe celulă, cea mai scăzută, și cea medie.
Modelul de JK BMS pentru care am testat această conexiune este BD6A20S10P versiunea de firmware 10.10 și 11.261.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Dacă v-au fost de folos informațiile îmi puteți cumpăra o cafea: https://buymeacoffee.com/6yerEx9v8d
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!