Categorii
Recenzii

Tester panouri fotovoltaice cu MPPT Elejoy EY800w

Am testat un multimetru pentru panouri fotovoltaice, cu MPPT integrat, luat de pe AliExpress. Acest gen de tester este foarte util, poți testa rapid cu el un panou second hand, sau unul pe care îl suspectezi că are probleme. Când l-am luat era mai scump dolarul, și a fost undeva la 390 lei cu tot cu transport.

Testerul l-am luat de aici.

Poți testa un panou și cu un multimetru obișnuit, însă în acel caz vei măsura curentul de scurtcircuit Isc și tensiunea în circuit deschis Voc, nu curentul la putere maximă Imp și tensiunea la putere maximă Vmp. Chiar și așa vei putea trage concluzia că panoul funcționează, dar nu vei știi și cât de bine.

Datele din fișa tehnică la STC și la NMOT

Toate valorile de pe eticheta panoului sunt măsurate în condiții de laborator, la condițiile standard de testare (STC), așa că este posibil să obții valori destul de diferite în funcție de intensitatea luminoasă și de temperatură. De principiu Voc trebuie să fie foarte apropiat, maxim un 5% diferență chiar și cu soarele la apus, sau un pic mai mult dacă panoul este foarte fierbinte, însă Isc, Imp și Vmp pot să difere foarte mult. În fișa tehnică vei găsi însă și valorile la NMOT, care sunt mult mai apropiate de cele din realitate. Eu recomand ca la testarea unui panou să se compare cu acele valori, ca să iei o decizie dacă un panou este în parametrii sau nu.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune invertoare Huawei: https: https://bit.ly/42ZJfJe
Invertor Huawei hibrid monofazat 5kw: http://bit.ly/3ycfFD6
Pret bun la baterie Huawei Luna 5kwh: http://bit.ly/3ZCH9wQ
Preturi bune panouri Longi: http://bit.ly/419wHyy
Stație încărcare smart pentru prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *