Am testat un multimetru pentru panouri fotovoltaice, cu MPPT integrat, luat de pe AliExpress. Acest gen de tester este foarte util, poți testa rapid cu el un panou second hand, sau unul pe care îl suspectezi că are probleme. Când l-am luat era mai scump dolarul, și a fost undeva la 390 lei cu tot cu transport.
Poți testa un panou și cu un multimetru obișnuit, însă în acel caz vei măsura curentul de scurtcircuit Isc și tensiunea în circuit deschis Voc, nu curentul la putere maximă Imp și tensiunea la putere maximă Vmp. Chiar și așa vei putea trage concluzia că panoul funcționează, dar nu vei știi și cât de bine.
Toate valorile de pe eticheta panoului sunt măsurate în condiții de laborator, la condițiile standard de testare (STC), așa că este posibil să obții valori destul de diferite în funcție de intensitatea luminoasă și de temperatură. De principiu Voc trebuie să fie foarte apropiat, maxim un 5% diferență chiar și cu soarele la apus, sau un pic mai mult dacă panoul este foarte fierbinte, însă Isc, Imp și Vmp pot să difere foarte mult. În fișa tehnică vei găsi însă și valorile la NMOT, care sunt mult mai apropiate de cele din realitate. Eu recomand ca la testarea unui panou să se compare cu acele valori, ca să iei o decizie dacă un panou este în parametrii sau nu.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar N-Type: 440W și 460W
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!