Categorii
De bază Panouri fotovoltaice

Legarea panourilor fotovoltaice în serie și paralel.

Când spunem că panourile fotovoltaice sunt legate în serie înseamnă că avem conectat minusul de la un panou la plusul celuilalt, astfel creând un șir. În acest caz tensiunea (în volți) de la fiecare panou se adună, și curentul (în amperi) rămâne neschimbat.

Un șir de 3 panouri în serie.

Dacă un panou din serie este umbrit, va fi afectată producția pentru tot șirul. Panourile se pot lega în serie până la tensiunea maximă a sistemului din specificațiile panoului.

Specificații panou

În plus, într-un sistem vei fi limitat de tensiunea maxima suportată de controlerul MPPT al invertorului. Vezi exemplul de configurare de mai jos.

În cazul panourilor legate în paralel se leagă toate minusurile împreună și toate plusurile împreună. În acest caz tensiunea rămâne neschimbată, iar curentul crește, adică se adună amperii. Dacă un panou este umbrit, nu va afecta și restul panourilor legate în paralel. Putem lega mai multe șiruri în paralel.

Panouri în paralel

Este de preferat să pui panourile în serie ca să ai tensiune mai mare și costuri mai mici cu cablurile. Cu cât amperajul este mai mare, ai nevoie de cabluri de secțiune mai groasă, și pierderile de energie sunt mai mari. De asemenea, controlerele MPPT au eficiență mai mare către plaja superioară de tensiune.

Cum configurăm șirurile?

Cum am explicat în episodul despre specificațiile invertoarelor, fiecare controller MPPT integrat al unui invertor are un interval de tensiune în care lucrează. Noi trebuie să ne încadrăm în acel interval cu VOC max, către partea superioară. De asemenea mai avem un curent maxim care îl poate prelua MPPT-ul în amperi, și puterea maximă a invertorului în KW. 

Practic avem 2 limitări:

  1. Tensiunea maximă, VOC max, corectată pentru temperatură scăzută, care este o limită strictă ( hard limit).
  2. Curentul de scurtcircuit al MPPT-ului, Isc. Aici există o mică controversă. MPPT-ul își limitează curentul care îl ia din panouri, deci teoretic poți depăși această limită (soft limit). Dar, conform Victron, există anumite cazuri limită când MPPT-ul își pune în scurt intrarea de la panouri, și de aia specifică la MPPT-uri un curent maxim de scurtcircuit. Eu recomand să fie respectată și această limită, și fiecare poate lua o decizie informată.

Atenție!
nu faceți 1 singur șir cu panouri cu orientări diferite (chiar dacă vă permite VOC), faceți șiruri câte orientări aveți, pe care le puneți în paralel. E posibil ca diodele bypass să nu se activeze în anumite momente ale zilei, deoarece va fi semiumbră pe o parte din panouri, și va limita curentul pe tot șirul.
nu puneți în paralel șiruri care nu sunt similare în tensiune ( de exemplu un șir cu 3 panouri în serie în paralel cu un sir cu 2 panouri în serie)

Exemplu: Am un invertor de 5KW cu un singur MPPT cu următoarele specificații: tensiunea maximă a MPPT-ului de 450 de volți, curentul maxim de 24 amperi. Folosesc panouri de 375w cu VOC de 41 volți, Isc de 12 amperi și coeficient de variație cu temperatura al tensiunii 𝛼VOC -0,27. Prima oară vedem câte putem pune maxim în serie, calculăm VOCmax și din calcule reiese maxim 9 panouri ca să nu depășim tensiunea maximă de 450V nici iarna, deci 3375w. Putem pune și mai puține, dar să avem minim tensiunea de pornire a MPPT-ului.

Apoi vedem câte șiruri putem lega în paralel să atingem minim puterea maximă a invertorului, dar să ne încadrăm în Isc al MPPT-ului. Ar fi 2 șiruri, în total 6,75 kwp și Isc 24A. Desigur putem face și 2 șiruri de 7, pentru 5,25 kwp. Este chiar recomandat să supradimensionăm (între 120%-150%) puterea instalată kwp a panourilor față de puterea invertorului. O să fac un articol strict legat de subiectul supradimensionării, avantaje și dezavantaje.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune invertoare Huawei: https: https://bit.ly/42ZJfJe
Invertor Huawei hibrid monofazat 5kw: http://bit.ly/3ycfFD6
Pret bun la baterie Huawei Luna 5kwh: http://bit.ly/3ZCH9wQ
Preturi bune panouri Longi: http://bit.ly/419wHyy
Stație încărcare smart pentru prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

58 de răspunsuri la “Legarea panourilor fotovoltaice în serie și paralel.”

Am 4 panouri de 250w VOC 32.84 V Amperaj in scurtcircuit 9.87 A
7 panouri de 250W VOC 60.5V Amperaj in scurtcircuit 5.35A
si 1 panou de 300w VOC 41.4V Amperaj in scurtcircuit 9.33A

cum recomandati sa fac 2 stringuri cu aceste panouri ca sa scot maximul din ei (ma refer la Wati)

Buna seara!
Va cer părerea pentru următorul sistem:
Invertor invt imars 25kw
Panouri Dah solar 550w bw (60buc)
Vreau să știu cum le pot monta eficient dar și sigur.?
Mulțumesc!

foarte util si bine structurat. M-ar fi ajutat insa la exemplu sa faceti niste desen/poze exact ca cele ce explica legarea in serioe/paralel. Sint prea multe date, in care, eu cel putin, m-am pierdut aproape de tot… o imgaine vorbeste cit 1000 de cuvinte 😛

Bună ziua am montat un sistem de panouri fotovoltaice de 3 kw în locuință am două circuite electrice racordarea la instalația fotovoltaică este făcută pe un singur circuit întrebare către dumneavoastră se poate extinde instalația de panouri prin conexiunea la ambele circuite și cât ar costa asta Dacă aș face lucrarea cu dumneavoastră

Salut, am 3 panouri 405w Ja Solar, invertorul Easun 2,5Kw/24V nu stie din pacate decat maxim 80V pe intrare iar panourile dau insumat 96V. Astfel ca am legat 2 in paralel si le-am inseriat cu al treilea. Am 65V si teoretic ar trebui sa am cati A? Cele 2 in paralel au 26A si inseriat cu 13A?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *