Cuprins
Cum se leagă panourile în serie și paralel
Când conectați mai multe panouri solare împreună într-un sistem, aveți două opțiuni: în serie sau în paralel. Cea mai bună opțiune de conectare a panourile solare, în serie sau în paralel, depinde în mare parte de aplicația dvs și de specificațiile tehnice ale controlerului MPPT/PWM. Să examinăm diferențele și să vedem când fiecare metodă este cea mai potrivită.
Legarea panourilor solare în serie
Când spunem că panourile fotovoltaice sunt legate în serie înseamnă că avem conectat minusul de la un panou la plusul celuilalt, astfel creând un șir de panouri fotovoltaice (string). În acest caz tensiunea (în volți) de la fiecare panou se adună, și curentul (în amperi) rămâne neschimbat.
Dacă un panou din serie este umbrit, va fi afectată producția pentru tot șirul. Panourile se pot lega în serie până la tensiunea maximă a sistemului din specificațiile panoului.
În plus, într-un sistem vei fi limitat de tensiunea maxima suportată de controlerul MPPT al invertorului. Vezi exemplul de configurare de mai jos.
Legarea panourilor solare în paralel
În cazul panourilor legate în paralel se leagă toate minusurile împreună și toate plusurile împreună. În acest caz tensiunea rămâne neschimbată, iar curentul crește, adică se adună amperii. Dacă un panou este umbrit, nu va afecta și restul panourilor legate în paralel. Putem lega mai multe șiruri în paralel.
Este de preferat să pui panourile în serie ca să ai tensiune mai mare și costuri mai mici cu cablurile. Cu cât amperajul este mai mare, ai nevoie de cabluri de secțiune mai groasă, și pierderile de energie sunt mai mari. De asemenea, controlerele MPPT au eficiență mai mare către plaja superioară de tensiune.
Cum configurăm șirurile de panouri fotovoltaice?
Cum am explicat în episodul despre specificațiile invertoarelor, fiecare controller MPPT integrat al unui invertor are un interval de tensiune în care lucrează. Noi trebuie să ne încadrăm în acel interval cu VOC max, către partea superioară. De asemenea mai avem un curent maxim care îl poate prelua MPPT-ul în amperi, și puterea maximă a invertorului în KW.
Practic avem 2 limitări:
- Tensiunea maximă, VOC max, corectată pentru temperatură scăzută, care este o limită strictă ( hard limit).
- Curentul de scurtcircuit al MPPT-ului, Isc. Aici există o mică controversă. MPPT-ul își limitează curentul care îl ia din panouri, deci teoretic poți depăși această limită (soft limit). Dar, conform Victron, există anumite cazuri limită când MPPT-ul își pune în scurt intrarea de la panouri, și de aia specifică la MPPT-uri un curent maxim de scurtcircuit. Eu recomand să fie respectată și această limită, și fiecare poate lua o decizie informată.
Atenție!
– nu faceți 1 singur șir cu panouri cu orientări diferite (chiar dacă vă permite VOC), faceți șiruri câte orientări aveți, pe care le puneți în paralel. E posibil ca diodele bypass să nu se activeze în anumite momente ale zilei, deoarece va fi semiumbră pe o parte din panouri, și va limita curentul pe tot șirul.
– nu puneți în paralel șiruri care nu sunt similare în tensiune ( de exemplu un șir cu 3 panouri în serie în paralel cu un sir cu 2 panouri în serie)
Exemplu de configurare șiruri la un sistem fotovoltaic
Exemplu: Am un invertor de 5KW cu un singur MPPT cu următoarele specificații: tensiunea maximă a MPPT-ului de 450 de volți, curentul maxim de 24 amperi. Folosesc panouri de 375w cu VOC de 41 volți, Isc de 12 amperi și coeficient de variație cu temperatura al tensiunii 𝛼VOC -0,27. Prima oară vedem câte putem pune maxim în serie, calculăm VOCmax și din calcule reiese maxim 9 panouri ca să nu depășim tensiunea maximă de 450V nici iarna, deci 3375w. Putem pune și mai puține, dar să avem minim tensiunea de pornire a MPPT-ului.
Apoi vedem câte șiruri putem lega în paralel să atingem minim puterea maximă a invertorului, dar să ne încadrăm în Isc al MPPT-ului. Ar fi 2 șiruri, în total 6,75 kwp și Isc 24A. Desigur putem face și 2 șiruri de 7, pentru 5,25 kwp. Este chiar recomandat să supradimensionăm (între 120%-150%) puterea instalată kwp a panourilor față de puterea invertorului. O să fac un articol strict legat de subiectul supradimensionării, avantaje și dezavantaje.
Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Dacă v-au fost de folos informațiile îmi puteți cumpăra o cafea: https://buymeacoffee.com/6yerEx9v8d
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
66 de răspunsuri la “Legarea panourilor fotovoltaice în serie și paralel”
Am 4 panouri de 250w VOC 32.84 V Amperaj in scurtcircuit 9.87 A
7 panouri de 250W VOC 60.5V Amperaj in scurtcircuit 5.35A
si 1 panou de 300w VOC 41.4V Amperaj in scurtcircuit 9.33A
cum recomandati sa fac 2 stringuri cu aceste panouri ca sa scot maximul din ei (ma refer la Wati)
Zi-mi te rog si ce invertor ai
EASUN de 5.5KW
Buna seara!
Va cer părerea pentru următorul sistem:
Invertor invt imars 25kw
Panouri Dah solar 550w bw (60buc)
Vreau să știu cum le pot monta eficient dar și sigur.?
Mulțumesc!
Asta este modelul exact de invertor? https://utb-shop.ro/Invertor-solar-iMARS-trifazic-ON-GRID-25KW-400V-prosumator-XG25KTR-INVT-BK77695/PD/13748 ?
Asta este modelul exact de panou? https://pro-solar.ro/panou-fotovoltaic-dah-solar-dhm-72×10-550w
foarte util si bine structurat. M-ar fi ajutat insa la exemplu sa faceti niste desen/poze exact ca cele ce explica legarea in serioe/paralel. Sint prea multe date, in care, eu cel putin, m-am pierdut aproape de tot… o imgaine vorbeste cit 1000 de cuvinte 😛
Da, o sa incerc sa pun un desen zilele astea. Pana atunci o sa gasesti o schema a unui sistem la finalul articolul https://fotovoltaice.info/dispozitivele-de-protectie-necesare-pentru-sistemul-fotovoltaic/.
Bună ziua am montat un sistem de panouri fotovoltaice de 3 kw în locuință am două circuite electrice racordarea la instalația fotovoltaică este făcută pe un singur circuit întrebare către dumneavoastră se poate extinde instalația de panouri prin conexiunea la ambele circuite și cât ar costa asta Dacă aș face lucrarea cu dumneavoastră
Imi pare rau, dar eu nu fac lucrari.
Salut, am 3 panouri 405w Ja Solar, invertorul Easun 2,5Kw/24V nu stie din pacate decat maxim 80V pe intrare iar panourile dau insumat 96V. Astfel ca am legat 2 in paralel si le-am inseriat cu al treilea. Am 65V si teoretic ar trebui sa am cati A? Cele 2 in paralel au 26A si inseriat cu 13A?
Atenție! Șirurile care se pun în paralel trebuie sa aibă aceeași tensiune. Le pui pe toate în paralel, sau și mai bine, mai iei un panou și faci 2 șiruri pe care le pui în paralel. Vezi și https://fotovoltaice.info/cum-conectam-optim-panourile-fotovoltaice-cu-specificatii-diferite/
Salut , am 19 panouri de 430w. Sunt legate 10 cu 9 și vreau să știu dacă este in regulă așa sau mai trebuie un panou să fie 10 cu 10 . Două invertoare de 4 kw . Pentru 8kw.
Daca fiecare sir este pe MPPT separat, ar trebui sa fie ok.
Am instalate 8 panouri si apoi am mai solicitat instalarea a 16 panouri. De cand au instalat ultimul set de panouri fileaza toate becurile in casa. Am solicitat sa se verifice de ce exista aceasta manifestare si mi s-a spus ca aceasta manifestare este una normala. Ca nu panourile sau invertoarele sunt problema. Este vreo rezolvare pentru aceasta situatie?
Nu pot să imi dau seama care este problema, trebuie investigat la locație.
BUNA, AM 6 PV IN SERIE 24V ȘI LA IEȘIRE PV. AM 2 FAZE LA INVERTOR PE 230V AM 2 FAZE FUNCȚIONEAZĂ DE UN AN ÎMPĂMÂNTARE 0,8 CUM SCAP DE O FAZĂ. MULȚUMESC
Este un sistem off-grid? Il folosiți fără să fie legat la rețea? Nu este o problema asta, presupun ca testați nulul si faza cu creionul de tensiune, si vi se aprind în ambele cazuri. O să fac un articol pe blog legat de asta ca să explic in mai mutl detaliu.
Buna ziua. Am un string de 10 panouri Canadian Solar de 455w. A fost conectat anterior la un invertor Growatt SPF 5000 ES, a functionat perfect. Avand in vedere ca orientarea si inclinarea lor sunt deficitare, maximul de putere in cele 4 luni de functionare (pe care eu l-am vazut) a fost de 4.060w. De cateva zile am inlocuit invertorul cu Growatt SPF 6000 ES Plus. Acesta suporta, conform specificatilor, 8.000w maxim, 4.000 pe fiecare string. Avand in vedere ca cele 10 panouri respecta specificatiile invertorului referitoare la tensiune si curent (VOC 412V si 13.95A din cele 10 panouri inseriate vs 120-450V si 16A per mppt invertor) credeti ca pot functiona la aceasta putere de 4.550w maxim sau este prea mult ? Unii spun ca da, este buna supradimensionarea asta pentru ca nu de multe ori se ajunge la maxim, altii spun ca trebuie respectata puterea maxima de 4.000w per mppt. Va multumesc anticipat !
Fără probleme. Atâta timp cat respecta tensiunea și curentul maxim pe MPPT e ok.