Categorii
De bază Panouri fotovoltaice

Explicarea parametrilor din fișa tehnică a panourilor fotovoltaice.

În acest articol vom prezenta parametrii panourilor fotovoltaice și vom explica care parametrii sunt cei mai importanți în configurarea unui șir de panouri fotovoltaice.

Cuprins

Ce înseamnă STC și NMOT pentru parametri panourilor fotovoltaice?

În fișa tehnică a panourilor fotovoltaice avem enumerați parametrii electrici la STC și NMOTSTC vine de la Standard Test Conditions în engleză, adică la condițiile standard de testare. Sunt condiții care au fost stabilite pentru a putea compara între ele panourile solare. Acestea sunt: 1000w/m2 iradianță, spectrul luminii solare  AM 1.5 și temperatura 25 grade celsius. NMOT (sau NOCT) vine de la Nominal Module Operating Temperature în engleză, adică la temperatura nominală de operare a modulului și anume: iradianța 800w/m2, spectrul luminii solare AM1.5 și temperatura ambientală de 20 grade. Parametrul NMOT îl regăsim în fișa tehnică la caracteristicile de temperatură și este un parametru important, deoarece el ne spune care va fi temperatura modulului solar la condițiile respective de testare. Cu cât este mai mică această temperatură, cu atât panoul va fi mai eficient, dar vom detalia când ajungem la parametrii de temperatură. Teoretic parametrii la NMOT sunt mai aproape de realitate în condițiile de zi cu zi.

Explicare parametri panouri fotovoltaice

La finalul documentului atașez și o fișă tehnică a unui panou Canadian Solar monocristalin pentru exemplificare. În continuare voi prezenta parametrii în ordinea de pe fișa tehnică.

Parametrii electrici ai panourilor fotovoltaice

 1. Pmax reprezintă Puterea Maximă Nominală. Puterea maximă nu va fi disponibilă decât în condiții ideale. Un panou începe să producă dimineața la o putere scăzută, proporțional cu iradianța solară incidentă pe el și pe măsură ce soarele ajunge la unghiul optim, către mijlocul zilei, panoul ajunge sa producă aproape de Pmax.
 2. Vmp vine de la  Voltage at Maximum Power din engleză, adică Voltajul la Putere Maximă și reprezinta voltajul panoului atunci când este conectat la o sarcină și funcționează la putere maximă.
 3. Imp care vine de la Current at Maximum Power din engleză, adică Curentul la Putere Maximă și reprezinta curentul panoului atunci când este conectat la o sarcină și funcționează la putere maximă.
 4. VOC care vine de la Open Circui Voltage din engleză, adică tensiunea în circuit deschis, care reprezintă tensiunea măsurată la bornele panoului fără nici un consumator conectat la el (adică în gol). Acest parametru variază invers proporțional cu temperatura. 
 5. Isc care vine de la Short Circuit Current din engleză, adică curentul de scurtcircuit este curentul la bornele unui panou când este în scurtcircuit (tensiunea este 0 ). 

VOC, împreună cu Isc și Imp sunt cei mai importanți parametri care dictează câte panouri și în ce configurație le legăm la invertor.

Mai avem enumerate în fișă: eficiența panoului, intervalul de temperatură la care funcționează în parametri panoul, voltajul maxim al sistemului și rezistența la foc conform unor standarde

 1. Max Series Fuse Rating este un parametru care ne spune cât este curentul maxim pe care îl poate suporta un panou. El dictează dacă șirul de panouri necesită protecție la supracurent sau nu. În caz că există posibilitatea ca la un scurtcircuit să treacă prin panou mai mult de valoarea Max Series Fuse, să zicem 20 amperi, asta însemnând de obicei mai mult de 2 șiruri în paralel, atunci șirul (panoul) trebuie protejat cu o siguranță sub 20A. La unele panouri acest parametru este trecut ca IMOD_MAX_OCPR. Pentru mai multe detalii legate de protecțiile sistemului fotovoltaic citiți aici: Dispozitivele de protecție necesare pentru sistemul fotovoltaic
 2. Application Classification este o clasa de testare conform standardului IEC 61730-2. Clasa A este clasa cu cea mai stringenta testare.
 3. Power Tolerance ne spune că puterea nominală a panoului trebuie să fie în toleranța respectivă, în Europa toleranța trebuie să fie pozitivă.

Urmează un tabel cu date mecanice, tipul de celule, număr celule, configurația lor, dimensiuni, greutate, număr diode, dimensiune cablu, tip de mufă conectare etc

Parametrii de temperatură al panoului fotovoltaic

Ajungem acum la un alt set important de caracteristici și anume caracteristicile de temperatură ale panoului. În cazul acestor caracteristici se poate vedea o diferență între un panou de calitate, de firmă, și unul mai puțin calitativ. Un panou mai bun are NMOT scăzut și coeficienții mai mici, adică nu este atât de afectat de variațiile de temperatură.

 1. Coeficientul de variație al puterii maxime cu temperatura (ɑPmax)  – este un factor negativ exprimat de obicei în %/℃. Cu ajutorul lui se calculează Pmax la diferite temperaturi. Cu cât este mai mic, cu atât este mai bine, deoarece scăderea de putere este mai mică odată cu creșterea de temperatură. De exemplu în fișa tehnică atașată avem un ɑPmax de -0,34%/℃, ceea ce înseamnă ca la fiecare creștere cu un grad al temperaturii peste temperatura de la STC puterea scade cu 0,34%. Pentru o temperatura de 50℃ avem 50℃-25℃=25℃, 25 x (-0,34%) = -8,5%. Puterea panoului la 50℃ scade cu 8,5%. Vara pe caniculă panourile pot ajunge și la 60℃.
 2. Coeficientul de variație al tensiunii în circuit deschis cu temperatura (ɑVOC)  – este un factor negativ exprimat de obicei în %/℃. Este un factor foarte important. Cu ajutorul lui se calculează VOCmax la diferite temperaturi, și astfel putem ști câte panouri putem înseria fără să riscăm defectarea invertorului iarna, când din cauza temperaturilor foarte scăzute VOC crește substanțial.  Pentru a calcula VOCmax pentru un șir de panouri fotovoltaice folosește acest calculator: Calculator VOCmax
 3. Coeficientul de variație al curentului de scurtcircuit cu temperatura (ɑIsc) – este un factor pozitiv exprimat de obicei în %/℃. El variază invers față de ceilalți coeficienți, fiind pozitiv. Astfel Isc scade cu creșterea de temperatură. Fiind însă mult mai mic decât ceilalți coeficienți, în cazul fișei atașate el având o valoare de 0,05 de exemplu, nu influențează așa mult curentul odată cu variația temperaturii.

Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar: 410W și 450W
Baterie LFP 48V: https://bit.ly/49ld9L1
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!