În acest articol vom prezenta parametrii panourilor fotovoltaice și vom explica care parametrii sunt cei mai importanți în configurarea unui șir de panouri fotovoltaice.
Cuprins
- Ce înseamnă STC și NMOT pentru parametri panourilor fotovoltaice?
- Explicare parametri panouri fotovoltaice
Ce înseamnă STC și NMOT pentru parametri panourilor fotovoltaice?
În fișa tehnică a panourilor fotovoltaice avem enumerați parametrii electrici la STC și NMOT. STC vine de la Standard Test Conditions în engleză, adică la condițiile standard de testare. Sunt condiții care au fost stabilite pentru a putea compara între ele panourile solare. Acestea sunt: 1000w/m2 iradianță, spectrul luminii solare AM 1.5 și temperatura 25 grade celsius. NMOT (sau NOCT) vine de la Nominal Module Operating Temperature în engleză, adică la temperatura nominală de operare a modulului și anume: iradianța 800w/m2, spectrul luminii solare AM1.5 și temperatura ambientală de 20 grade. Parametrul NMOT îl regăsim în fișa tehnică la caracteristicile de temperatură și este un parametru important, deoarece el ne spune care va fi temperatura modulului solar la condițiile respective de testare. Cu cât este mai mică această temperatură, cu atât panoul va fi mai eficient, dar vom detalia când ajungem la parametrii de temperatură. Teoretic parametrii la NMOT sunt mai aproape de realitate în condițiile de zi cu zi.
Explicare parametri panouri fotovoltaice
La finalul documentului atașez și o fișă tehnică a unui panou Canadian Solar monocristalin pentru exemplificare. În continuare voi prezenta parametrii în ordinea de pe fișa tehnică.
Parametrii electrici ai panourilor fotovoltaice
- Pmax reprezintă Puterea Maximă Nominală. Puterea maximă nu va fi disponibilă decât în condiții ideale. Un panou începe să producă dimineața la o putere scăzută, proporțional cu iradianța solară incidentă pe el și pe măsură ce soarele ajunge la unghiul optim, către mijlocul zilei, panoul ajunge sa producă aproape de Pmax.
- Vmp vine de la Voltage at Maximum Power din engleză, adică Voltajul la Putere Maximă și reprezinta voltajul panoului atunci când este conectat la o sarcină și funcționează la putere maximă.
- Imp care vine de la Current at Maximum Power din engleză, adică Curentul la Putere Maximă și reprezinta curentul panoului atunci când este conectat la o sarcină și funcționează la putere maximă.
- VOC care vine de la Open Circui Voltage din engleză, adică tensiunea în circuit deschis, care reprezintă tensiunea măsurată la bornele panoului fără nici un consumator conectat la el (adică în gol). Acest parametru variază invers proporțional cu temperatura.
- Isc care vine de la Short Circuit Current din engleză, adică curentul de scurtcircuit este curentul la bornele unui panou când este în scurtcircuit (tensiunea este 0 ).
VOC, împreună cu Isc și Imp sunt cei mai importanți parametri care dictează câte panouri și în ce configurație le legăm la invertor.
Mai avem enumerate în fișă: eficiența panoului, intervalul de temperatură la care funcționează în parametri panoul, voltajul maxim al sistemului și rezistența la foc conform unor standarde
- Max Series Fuse Rating este un parametru care ne spune cât este curentul maxim pe care îl poate suporta un panou. El dictează dacă șirul de panouri necesită protecție la supracurent sau nu. În caz că există posibilitatea ca la un scurtcircuit să treacă prin panou mai mult de valoarea Max Series Fuse, să zicem 20 amperi, asta însemnând de obicei mai mult de 2 șiruri în paralel, atunci șirul (panoul) trebuie protejat cu o siguranță sub 20A. La unele panouri acest parametru este trecut ca IMOD_MAX_OCPR. Pentru mai multe detalii legate de protecțiile sistemului fotovoltaic citiți aici: Dispozitivele de protecție necesare pentru sistemul fotovoltaic
- Application Classification este o clasa de testare conform standardului IEC 61730-2. Clasa A este clasa cu cea mai stringenta testare.
- Power Tolerance ne spune că puterea nominală a panoului trebuie să fie în toleranța respectivă, în Europa toleranța trebuie să fie pozitivă.
Urmează un tabel cu date mecanice, tipul de celule, număr celule, configurația lor, dimensiuni, greutate, număr diode, dimensiune cablu, tip de mufă conectare etc
Parametrii de temperatură al panoului fotovoltaic
Ajungem acum la un alt set important de caracteristici și anume caracteristicile de temperatură ale panoului. În cazul acestor caracteristici se poate vedea o diferență între un panou de calitate, de firmă, și unul mai puțin calitativ. Un panou mai bun are NMOT scăzut și coeficienții mai mici, adică nu este atât de afectat de variațiile de temperatură.
- Coeficientul de variație al puterii maxime cu temperatura (ɑPmax) – este un factor negativ exprimat de obicei în
- Coeficientul de variație al tensiunii în circuit deschis cu temperatura (ɑVOC) – este un factor negativ exprimat de obicei în
- Coeficientul de variație al curentului de scurtcircuit cu temperatura (ɑIsc) – este un factor pozitiv exprimat de obicei în
Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
9 răspunsuri la “Explicarea parametrilor din fișa tehnică a panourilor fotovoltaice.”
MULTUMESC MULT PENTRU EXPLICITARE CORECTA
Multumesc
Mulțumesc, foarte bune explicați.
Cu placere!
Am un sistem de fotovoltaice de 5 kw on grid invertor fronius.Datorita intreruperilor de curent m am hotarât la un sistem hibrid paralel.Pâna acum am achizitionat o eoliana de 2kw 48v, 10 panouri fotovoltaicede 410,un invertor vitron multiplus II Gx 48/5000/70/50 si o baterie li ion 14 s cu BMS care pt incarcare are nevoie de 58,8v.Am inteles ca imi mai tr.un mppt si nu stiu cu ce caracteristici sa meargă la acea baterie.
MPPT il alegi mai degraba in functie de cum vrei sa configurezi panourile. Nu am mare experienta cu gama victron sa iti recomand un anumit MPPT de la ei, stiu doar ca sunt foarte calitative. Bateria de ce capacitate este? Eu zic, in functie de buget, sa iei un MPPT cu tensiune cat mai mare pe intrare, sa poti inseria mai multe panouri. Si desigur sa scoata pe 48v.
Felicitari pentru toate explicatiile oferite !
Daca putem discuta si despre un sistem ce echipeaza rulotele turistice !
Poate un tutorial !
Un calcul in functie de consumatorii de pe rulota, ce acumulator (Ah), ce panou fotovoltaic….
Personal am urmatorul consum pe rulota:
lada frigorifica 12V/46Wh, cu termostat functioneaza maxim 16 ore din 24
Pompa de apa 12V/24Wh functioneaza maxim 1/2 ore din 24
Lumini led 12V/ 30 Wh functioneaza maxim 5 ore din 24
Echipare rulota: acumulator gel deepcycle 100 Ah; Panou fotovoltaic Pmax=100W, Vmp=18,1V, Imp=5,52A, Voc=22,1V, Isc=5,86A; controler PWM 30A.
Ceva este in neregula ! Cu lada frigorifica conectata dupa maxim 4-5 ore acumulatorul scade sub 11,8 V chiar in plina zi insorita, fara ceilalti consumatori.
Pot obtine un ajutor in acest sens ?
MULTUMESC !
Chiar am de gand sa fac o serie pe asa ceva, deja am niste material filmat acum cateva luni la un amic cu rulota, dar e greu cu timpul. Zici ca, chiar daca ai soare, acumulatorul scade? E un pic greu sa diagnostichez de la distanta. Trebuie vazut cu cat incarca acel controler real bateria, eventual cu un shunt pe baterie sau un clampmetru care stie si curent continuu. Cel mult poti masura cu un aparat simplu ce tensiune in circuit deschis ai la panou, si ce curent ai la scurtcircuit, sa vedem ca e ok panoul.
– Presupunand ca se aduna consumul maxim intr-o ora a lazii frigo, a pompei si a luminilor avem: 46+ 24+ 30 = 100W vom considera 120W luandu-ne o rezerva de 20%.
– Acumulatorul dvs are 100A si 12V asta inseamana ca are o putere teoretica de 1200W, vom considera 90% adica vom socoti undeva la 1000W si ptr ca este gel deepcycle acesta trebuie sa aiba o viteza de incarcare/descarcare de cca 150W/h.
– Panoul furnizeaza 100W/h, dar sa nu uitam productia este in conditii ideale, astfel ca ar trebui sa luam in calcul ca produce cca 90W/h in zi senina.
Din cele de mai sus rezulta ca, TEORETIC CEL PUTIN, intr-o ora poate exista un consum maxim de 120W/h la care adaugam incarcarea acumulatorului cca 150W/h adica un consum total de cca 270W/h – asta in conditiile in care panoul dvs produce undeva la 90W/h in conditii aproape optime.
Va atrag atentia ca motoarele electrice, la pornire au un varf de consum de cateva secunde care se socoteste „groso-modo” de circa de 3 ori la consumul nominal.
Cele de mai sus sunt calculate TEORETIC, deoarece nu ati oferit toate datele necesare.
Respectiv nu ati oferit detalii privind setarea controlerului PWM de 30A, astfel ca am presupus ca acesta este configurat ptr baterii GEL – si conform fisei tehnice acesta se incarca/descarca cu aproximativ 15% din puterea acumulatorului.
Oricum una peste alta, consider ca ar trebui suplimentat productia de energie electrica cu inca un panou exact de acelasi tip (daca este posibil).
Atentie cum legati cele doua panouri serie/paralel si atentie la PWM daca legarea este in paralel creste doar amperajul, daca legarea este in serie creste doar voltajul.
La PWM se recomanda sa ai o marja de siguranta in ceea ce priveste amperajul de cca 20%.
Daca puneti panourile in paralel veti avea 5.86A x 2 = 11.72A la care calculati/adaugati 20% va rezulta = 14A, ceea ce ar trebui sa fie suficient ptr PWM de 30A care il detineti.
Ca si parere personala, daca aveti posibilitatea, inlocuiti PWM – Pulse Width Modulation (controler de modulare a impulsurilor) cu MPPT – Maximum Power Point Tracking (urmărirea punctului de putere maximă)