Categorii
Recenzii

Baterie LiFePO4 Ampleness 48V S5285 4,4 kWh

Așa cum am spus și în video, am achiziționat această baterie deoarece este cea mai ieftină baterie LiFePO4 de pe piață la momentul actual (4300 ron după reducere – vară 2023). Bateria poate fi cumpărată .
Eu sunt de părere că prețul la baterii o să scadă pe viitor și tehnologia o să se îmbunătățească, așa că nu avea rost să investesc foarte mult. Am oscilat între a cumpăra o baterie Pylontech care este de foarte bună calitate, garanție 10 ani, durată de viață peste 6000 cicluri, sau acumulatori recuperați de pe mașini electrice. Am ajuns la concluzia că diferența de preț față de ambele variante nu se justifică, așa că am decis să merg pe varianta bateriei Ampleness S5285.
Sistemul meu este format dintr-un invertor Growatt SPF 5000 ES, cu 10 panouri Canadian Solar de 380Wp. Un punct în plus pentru această baterie a fost și faptul că ea poate comunica cu invertorul meu, astfel că toți parametrii de genul curent de încărcare și tensiune sunt dictați de către BMS-ul bateriei. În continuare o să prezint cum am instalat bateria, ce experiență am avut cu ea, ce conține ea precum și o testare a capacității, pe măsură ce filmez și video-urile pentru canalul de YouTube.

Instalare și setări

Bateria este foarte simplu de instalat în cazul invertoarelor cu care poate comunica. Lista de invertoare compatibile, cu protocolul de comunicare aferent, o găsiți aici. Pentru conexiune la invertor via CAN se utilizează un cablu de rețea simplu. Pentru conexiune via RS485 trebuie un cablu sertizat diferit care se poate achiziționa când cumpărați bateria. De asemenea trebuie reprogramată și bateria.

Pentru comunicare cu invertorul SPF5000ES protocolul de comunicație care trebuie setat la programul 5 este L52.

Conexiune mai multe baterii în paralel

În funcție de tipul de protocol de comunicare, CAN sau RS485 , trebuie setată o baterie master, care va comunica cu invertorul, și restul de baterii Slave. Bateria vine cu un cablu scurt, sertizat cu mufe RJ45, care este utilizat pentru a permite comunicarea intre bateriile paralelizate. Setarea se face din DIP-swtichuri. Dacă aveți invertor care comunica cu BMS-ul bateriei prin CAN, se setează bateria master cu pin 5 pe ON și bateria slave cu pin 1 pe ON. Pentru o singură baterie nu se modifică nimic.

Dacă invertorul comunică prin RS485, atunci bateria master trebuie să aibe pin 1 ON și bateria slave, pin 2 ON. La mai mult de două baterii, schema diferă.

Descărcați cele două fișiere, ADDR CAN si ADDR RS485. Setati pinii bateriilor în funcție de modul de comunicare cu invertorul !

În cazul în care utilizați bateria cu un invertor cu care nu poate comunica, se pot seta următoarele tensiuni de prag pentru încărcare/descărcare:
55,2 volți Bulk și Float
49,5 volți Cut-Off
Curentul maxim recomandat de descărcare este de 37 amperi.

Din ce am observat, comportarea BMS-ului în funcție de nivelul de încărcare a baterie este următorul:
Inițial BMS-ul permite încărcarea cu 40A. Prima limitare la curentul de încărcare apare pe la 90%, unde BMS dictează maxim 25A curent de încărcare. La 95% BMS limitează la 12,5A. La 98% limitează la 5,5 A până la 100%. Atinge scurt o tensiune de 57 V și se oprește din încărcat deoarece BMS-ul consideră că a ajuns la 100%. După câteva minute se stabilizează la 52.7-52,6 la 100% SOC.

BMS-ul bateriei nu are un balancer activ, egalizarea se face prin egalizare pasivă. Modelul de BMS este Seplos 48V 16S 100A EMU1101 PCBA-V16. Am găsit acest BMS și pe articolul ăsta.

Pentru tutorial conectare baterie la Solar Assistant vedeți articolul ăsta.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar N-Type: 440W și 460W
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh

Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!