Categorii
Automatizari Blog

Mini PC ideal pentru Home Assistant: Dell WYSE DXOQ (5020)

Când m-am decis să încep să utilizez Home Assistant pentru a testa câteva automatizări la sistemul meu fotovoltaic am căutat cea mai bună variantă pentru Mini PC-ul de pe care să rulez Home Assistant. Aveam nevoie de un Mini PC silențios, cu consum mic, dar destul de performant pentru a îmi permite și alte aplicații pe viitor. Inițial m-am gândit sa îl instalez pe un Raspberry PI, dar cum acestea nu prea se găseau și erau și destul de scumpe pentru ce ofereau, m-am decis rapid asupra unu mini PC de la Dell, și anume Dell WYSE DXOQ pe care îl poți găsi aici la un preț în jur de 200 lei, cu SSD de 128Gb și 4GB ram. Clasa D de la Dell este cunoscută și sub numele de gama 5000, iar Dx0Q este același lucru cu un 5020.

Aceste model este răcit pasiv, deci nu scoate absolut nici un zgomot, lucru important dacă îl pui undeva unde te-ar putea deranja. Ideal este sa îl conectezi via cablu la Router, așa că eu l-am pus chiar lângă routerul de la RDS și am utilizat un patch cord scurt să îl conectez.

Specificații

Procesor
   Tip
   Frecvență
Quad core AMD GX-415GA
1.5GHz
Memorie
   SSD
   RAM
  16GB sau 128GB
  4GB DDR3 (max 16GB) – 1 slot liber
Porturi
   Video
   Rețea
   USB  
 
1 x DVI-I, 1 x Display Port
10/100/1000
4 x USB2.0 (2 față, 2 spate)
2 x USB3.0 (spate)
Alimentare
   Conector
  Consum Oprit
  Consum Idle
  Consum în sarcină
Coax 5.5mm/2.5mm 19V
0W
7W
9W
Dimensiuni
H x W x D (mm)170 x 40 x 185

Alimentare

Mini PC-ul este alimentat la 19V, însă din ce am înțeles poate fi subalimentat și la 12V. El vine la pachet cu un alimentator separat, similar cu alimentatorul unui laptop. Consumul măsurat de mine este de maxim 10W.

Alimentator DELL WYSE DXOQ

În interior

Este simplu de desfăcut. Are 3 șuruburi care țin capacul de plastic lateral. Acest capac se scoate trăgând mai întâi către spate.

Șuruburi de desfăcut

Sub capacul de plastic se află un panou metalic care se trage tot către spate. Atenție, speakerul este conectat cu un cablu de placa de circuit frontală, așa că trebuie să ridici cu grijă capacul. Este destul spațiu ca să basculezi panoul metalic către față și să deconectezi cablul de la speaker.

Interiorul unui DELL WYSE DXOQ

Înăuntru se poate vedea SSD-ul, memoria RAM, radiatorul de la CPU și toate porturile disponibile. El vine cu un modul RAM de 4GB, însă mai este loc pentru un modul existând un slot liber sub modulul existent. Ram-ul este de tip DDR3 SODIMM PC3 12800.
Mai găsim și un slot SATA, însă nu există alimentare pentru el, decât dacă folosești un adaptor de la portul mini JST 4-pin 1.25mm notat cu CN1700.

Mini PC-ul vine în configurația de bază cu un SSD de 16 GB. După cum se poate vedea, nu există loc să bagi un SSD de 2,5, dar poți face upgrade folosind un mic truc, poți scoate doar placa cu cipurile de memorie din carcasa unui SSD normal și să o conectezi direct. Sau poți să cumperi direct varianta cu SSD de 128GB.

Upgrade la SSD de 128GB

În concluzie

Acest MiniPC este ideal pentru a rula Home Assistant și cu puțin efort poate fi upgradat în caz de nevoie. Sincer, varianta cu SSD de 128Gb si memorie de 4GB este mai mult decât suficientă pentru partea de automatizare. Eu am testat și un server de Plex pe el, combinat cu Transmission pentru torente, și a făcut față cu brio la 2 streamuri 4K concomitente (fără transcoding desigur) pe TV-ul meu și al unui amic. Ajută foarte mult și placa de rețea gigabit, am văzut viteze de peste 50MB/sec la download.

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!