Cuprins
Panouri fotovoltaice diferite, cum le legăm?
Deoarece am primit multe întrebări pe acest subiect, am zis să fac un articol în care să explic cum putem lega optim panouri fotovoltaice cu specificații diferite.
În general, nu este recomandat să folosim panouri diferite, sau dacă folosim, să utilizăm un controler MPPT adițional. Însă când nu ai alternativă, fie că ai un sistem mic și nu are rost să investești în al doilea controller MPPT, dar totuși mai ai nevoie de putere în plus, și ai niște panouri disponibile, sau ai un sistem cu un invertor mai mare și vrei să mai suplimentezi cu panouri că ai găsit o ofertă bună la un tip de panou diferit de ce ai deja în sistem, trebuie să știi cum le poți conecta ca să obții maximul de producție.
Din articolul despre legarea în serie și paralel a panourilor fotovoltaice știm următoarele:
- Pentru panourile identice legate în serie se aduna tensiunea (volții) iar curentul (amperii) este același în tot șirul.
- Pentru panourile identice legate în paralel se adună curentul (amperii) iar tensiunea rămâne neschimbată.
Însă ce se întâmplă dacă utilizăm panouri fotovoltaice diferite (panouri cu specificații diferite)?
În continuare o să prezint câteva cazuri și la final o să fac câteva recomandări.
Tensiuni diferite, același curent
De exemplu, dacă legăm în serie 3 panouri cu tensiuni diferite dar același curent, se adună tensiunile și avem 21 volți și 3 amperi, adică 63 wați. Șirul va produce la eficiență maximă, deoarece toate panourile au același curent, și nu vom pierde nimic din faptul că folosim panouri diferite.
Tensiuni diferite și curenți diferiți
De exemplu legăm 3 panouri cu tensiuni diferite și curenți diferiți, care au în total 69 wați. Știm că la legarea în serie a panourilor identice avem același curent și tensiunea se adună, dar aici curentul va fi limitat de curentul celui mai slab panou, și vom avea un curent de 1 amper cu 19 volți adică 19wati dintr-un maxim de 69, o pierdere de peste 70% a puterii.
Prin urmare, pentru conectarea în serie, cel mai important parametru este curentul similar. Dacă iei un panou nou, să te asiguri că are curentul Imp mai mare sau egal cu panourile deja existente.
Cazul 2, conectarea panourilor în paralel
Vom analiza 1 scenariu pentru legarea în paralel:
Tensiuni diferite și curenți diferiți
De exemplu, dacă legăm 3 panouri cu tensiuni și curenți diferiți, se adună curenții dar tensiunea va fi limitată de tensiunea cea mai mica. Astfel sistemul v-a produce 9A cu 3V adică 27 wați dintr-un maxim teoretic de 69 wați.
Pe lângă această problemă, există posibilitatea ca atunci când sistemul nu este în sarcină, panoul cu tensiunea mai mică să devină consumator, deoarece curentul curge dinspre tensiune mare spre tensiune mică, și fără o diodă de blocare care să-l protejeze, acesta se va încălzi și chiar distruge.
Prin urmare, pentru conectarea în paralel, cel mai important parametru este tensiunea similară.
O modalitate de a conecta mai multe panouri diferite ar putea fi și gruparea lor în șiruri diferite echivalente ca specificații. De exemplu, dacă ai 2 panouri mai mici, cu 18 V tensiunea la putere maximă (Vmp) și 2,78 A curentul la putere maximă (Imp), adică o putere de 50W, și vrei să suplimentezi, ai putea să iei un panou mai mare, care să aibă specificațiile 36 V tensiunea la putere maximă (Vmp) și 2,78 A curentul la putere maximă (Imp), adică o putere de 100W, și să le legi în felul ăsta:
În acest caz, cele 2 panouri mai mici devin practic echivalentul unui panou mare, și cele 2 panouri astfel rezultate, legate în paralel, vor produce la eficiență maximă. Acest mod de conectare se poate folosi și pentru un număr mai mare de panouri în diferite configurații.
Concluzii
În concluzie, la conectarea panourilor fotovoltaice cu specificații diferite, în scopul minimizării pierderilor trebuie:
- Conectăm în serie doar panouri care au același curent
- Conectăm în paralel doar panouri care au aceeași tensiune
- Să creăm șiruri echivalente ca tensiune, pe care sa le legăm apoi în paralel
Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar N-Type: 440W și 460W
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
22 de răspunsuri la “Cum conectăm optim panourile fotovoltaice cu specificații diferite?”
Bună ziua. În cazul conectării în paralel a două șiruri de panouri ( un șir de 375w, 34,3 V și 10,94 A iar al doilea de 400 w, 31 V și 13,07 A ) adică unul care produce 205,8 V și 10,94 A iar celălalt 186 V și 13,07 A, la un invertor Growatt SPF 5000 ES, ar fi necesare protecții suplimentare? Doresc să le leg în paralel, după siguranțele fuzibile ale fiecărui șir. Mulțumesc.
Nu recomand sa pui in paralel siruri cu tensiune diferita. Ar fi bine sa pui niste diode de sens in acest caz.
Bună ziua. Am comandat conectorii cu diode, însă cred că sunt cam periculoși – se încălzesc destul de tare. Mă gândesc să leg toate panourile în serie. voi avea 4286 w, 391,8 v și 10,94 A. Ar putea fi probleme? Mulțumesc.
391 volți VOC sau VMP? Dacă te încadrezi la tensiunea maximă nu vor fi probleme, doar că panourile care aveau 13,07 amperi se vor limita la 10.94 amperi.
Citeste si aici unde dau un exemplu de configurare către final și calculează VOCmax cu calcultorul: Calculator tensiune maximă în circuit deschis (VOC max).
Mulțumesc.
Bună ziua,
Am rugămintea dacă ma puteți ajuta, am următoarea situatie: doua panouri legate în paralel de 75w – 18.2v și 4.1A în total 18v 8a, acestea fiind legate în serie cu un panou de 160w – 20v cu 8A.ar trebui sa am pe ieșire 38v 8A. Pot fi conectate în aceasta configurație fără probleme?? Mulțumesc anticipat.
E ok. Pentru cele de 75w vei pierde ff puțin din amperaj, în loc de 8.2A maxim vei avea 8A maxim.
Buna ziua! Felicitari pentru efortul depus in lamurirea multor dileme/intrebari in legatura cu „domeniul iluminat de soare”!
Felicitari si va multumesc!
Va mai consum timpul cu cateva intrebari cu al caror raspunsuri ati mai putea ajuta multi adepti ai fotovoltaicelor.
1. Am un invertor solar hybrid ANERN PRO-6200 BR de 6,2kw, acumulator LiTime LiFePO4 de 48v/100Ah (2x24v/100A legate in serie), care pentru mine prezinta o curiozitate. La masurarea tensiunii intre Faza si Nul am valarea de 230V, intre Nul si Impamantare am 90V si intre Faza si Impamantare am 119V. Sunt normale aceste valori? M-am documentat pe net si se pare ca DA pentru ca acest invertor ar fi facut pentru SUA si nu pentru UE. Parerea dumneavoastra ca specialist care este, sunt normale aceste valori?
2. Momentan am intalat un string de 6 panouri Tongwey de 550w, total 3,3Kw (unghi acoperis 30°, orientare expunere la soare NNE – SSV (30° azimut fata de Sud ) si vreau sa fac extindere pentru al doilea string tot cu 6 panouri Longi de 550w, total 3,3kw. Am hotarat sa fac extinderea pentru ca in decurs de 3 luni de vara am avut productie de maxim 1,3-1,5kw/zi. Am facut calcule cu coeficientul de corectie al puterii, tensiunii si curentului functie de temperatura, dar matematic nu ar trebui sa am pierdere de putere de 60-66%, ci maxim 20%. Intrebarea este: daca puterea reala a panourilor, nu cumva, este mult mai mica decat cea declarata de vanzator? Mentionez ca 2 zile, in decursul a 5 luni calendaristice successive, am avut productie de maxim 2,2kw pentru 20 de minute. Panourile le-am cumparat de pe Altex.ro si am factura, certificat de garantie, dar singura eticheta de pe panouri contine doar un cod de bare pe care nu-l pot identifica nici la scanare. Precizez ca observatiile mai sus mentionate le-am cules din diagramele de monitorizare a functionarii invertorului.
3. Este posibil ca puterea generate de PV sa fie direct proportional cu consumul instantaneu al utilitatilor din casa? Adica daca consum mai mult, invertorul va da voie panourilor sa produca mai multa putere? Mentionez ca am consum mediu instantaneu in casa de maxim 200w si sunt complet OFFGRID.
4. Panourile Tongwey de la primul string ar genera un Imp=14,07A, al doilea string cu panouri Longi ar genera un current Imp=13,12A, iar invertorul are un current maxim admis de la PV de 27A. Intrebarea este: daca leg al doilea string in paralel ar fi un curent maxim Imp=27,19A si Isc=28,95A si depasesc Imax PV 27A admis de invertor, risc sa “prajesc” intrarea de la invertor? Eu ma gandesc ca daca stringurile mele sunt orientate unul catre Est si celalalt catre Vest ar fi, putin probabil, ca sa existe un maxim de current simultan la ambele stringuri la un anumit moment de timp. Ce parere aveti?
5. Sunt necesare diodele de sens/blocare pentru stingurile ce le am unul cu 6 panouri Tongwey (Voc=47,1V,Isc=14,97A,Vmp=39,1V, Imp=14,07A) si al doilea, tot cu 6 bucati, Longi (Voc=49,8V,Isc=13,98A,Vmp=41,95V, Imp=13,12A)?
6. Care este intelesul parametrului Maximum Solar Charging Curent 120 A de pe eticheta invertorului?
7. Am citit pe fisa tehnica a panourilor Tongwey ca au 2 diode, iar pe cea de la panourile Longi au 3 diode. Aceste diode asigura protectia panourilor la circulatia inversa a curentului din sir/string? Dar cel cu 3 diode insemna ca una din diode este de BYPASS?
8. Acumulatorul LiTime LiFePO4 de 48v/100Ah nu mi s-a incarcat niciodata 100% si asta din cauza productiei slabe de energie 1,5-2kwh pe zi. Am dreptate sau nu?
9. Aveti idee pana la ce procentaj pot fi descarcati acumulatorii LiTime LiFePO4 de 24v/100Ah? In manualul baterii, producatorul recomanda pana la 1%, lucru care mi-a blocat BMS cand am pus aceasta valoare la CUTOFF CURRENT VALUE la setari. Altii pe Youtube, in legatura cu aceeasi intrebare, recomanda descarcare maxim 40% si altii, mai generosi, pana la 60%. Care este opinia dumneavostra?
10. La invertorul meu gasesc 2 mufe PV OUT +/ – si in manual scrie ca voi avea 12V acolo, desi bateriile de stocare sunt de 48 V ( nu am masurat inca, dar o voi face!). Oare invertorul are functia paralel si nu scrie in manual?
11. Cred ca ar fi bine sa fie niste recezii despre panourile fotovoltaice cu puteri similare si cu avantajele comparative dintre ele. Dar … e vorba de timp si munca PRO BONO!
12. Tot despre review-uri, am schimbat 2 invertoare SAKO SunOn Pro, unul de 3kw, al doilea de 5kw pentru ca sunt foarte instabile in functionare! Mi-am recuperate banii cu mare greutate si nu in totalitate!
1. Este conectata rețeaua la el când faceți aceste măsurători? Sunt curios ce măsurători sunt dacă deconectați rețeaua. Nu pot sa va zic cu siguranță dacă sunt corecte aceste valori. Daca e legata impamantarea la el corect, ar trebui sa aveti spre 0V intre nul si impamantare in mod off-grid.
2. Sigur ceva nu este in regula, dar nu stiu daca de la panouri sau de la legaturi sau algoritmul MPPT-ului. Eu la 3,8kwp in panouri, 30° inclinatie, azimuth 10 grade fata de SUD, cu un Growat SPF5000ES, pe o zi cu soare de noiembrie, cum e azi, produc lejer peste 6kwh, limitat fiind de faptul că umplu bateria. Dacă vreti va pot da pe mail un invite sa vedeti in timp real datele de la invertorul meu. Vedeti sa nu confundati kwh (cantitatea de energie) cu kw (puterea instantanee).
3. Da, productia este limitata de puterea instantanee a consumatorilor, daca bateria este plina, deoarece energia aia nu ar avea unde sa se duca, de cine sa fie consumata.
4. E putin probabil sa obtineti maxim daca sunt orientate est-vest. Dar si daca nu ar fi orientarea de asa natura, limitarea este curentul maxim de scurtcircuit pe intrarea MPPT. Acest parametru ar trebui sa fie specificat in fisa tehnica, eu nu am reusit sa il gasesc la o prima cautare pe net. In rest invertorul isi ia cat are nevoie.
5. Eu as zice ca nu, dar cam la limita. Daca erau acelasi tip de panouri sigur nu erau necesare.
6. Cu cati amperi poate sa incarce maxim bateria din panouri.
7. Toate diodele integrate in panouri sunt de bypass. Daca se acopera o celula, dioda de la sirul respectiv de celule se activeaza si creeaza un circuit alternativ pentru curent.
8. Teoretic da, sau BMS-ul nu e chiar calibrat, sau tensiunea de incarcare nu e destul de inalta. La ce tensiune aveti setat BULK/FLOAT?
9. Eu as pune 10%, dar trebuie monitorizate celulele sa nu coboare nici una sub 2,5-2,8 volti. Si ar trebuie sa fie CUTT OFF VOLTAGE VALUE, nu CURRENT.
10. Cred ca DC OUT, nu PV OUT. Poate scoate si 12V, nu cunosc acest model de invertor.
11. Pot sa va spun ca eu am Canadian Solar de 380w si sunt foarte multumit. Si Longi sau Trina ar trebui sa fie foarte bune. Eu zic ca sunt diferente mici intre producatorii de top.
12. Bine de stiut.
…
R.1 Tot sistemul este OFFGRID. …Aveti perfecta dreptate in legatura cu valoarea 0V dintre Nul si Impamantare! Asa stiu si eu ca trebuie sa fie ZERO V, din cata electricitate stiu! Pe net nu am gasit explicatii logice pentu aceste diferente de tensiune. Pe ChatAI: AI CHATBOT am primit raspuns ca nu este niciun pericol cu aceste tensiuni, mai ales ca in GRID-ul SUA, la 110V in retea, tensiunea intre NUL _IMPAMANTARE < 70V si intre FAZA_IMPAMANTARE< 90V. Am intrebat o cunostinta din SUA si mi-a confirma fenomenul. Nu pun mana in foc pentru ce este adevarat sau nu. …Rezistenta la priza de impamantare este de 3,7ohm, ceea ce este ok conform buletinului de masuratori.
…
R2.Sigur NU am facut confuzie intre puterea instantanee si cantitatea de energie, chiar daca au apparent aceeasi unitate de masura, una in KW si cealalta in KWH. Din aplicatia de monitorizare a invertorului am productie pe luna octombrie de 52KWH. V-as fi recunoscator, cum de altfel va sunt dator pentru meditatiile de pe canalul dumneavoastra de YOUTUBE, pentru un invite pe email!
…
R3. Am sa suplimentez consumul cu un boiler de 2kw si voi analiza rezultatele monitorizarii aplicatiei EESSmart.
…
R4. Imax PV=27A acesta este curentul de pe eticheta invertorului si Maximum Series Fuse Rating 25A din fisele panourilor, dar nu am gasit scris explicit in manual curentul de scurtcircuit al invertorului. De aceea mi-e putin teama de un maxim simultan de curent (daca ar exista pe orientare E-V!?) insumat pe cele doua stringuri care ar insemna 27,19A…Cu “rugaciuni la Doamne-Doamne”, sigur nu se prajeste invertorul pentru 0.19A! 🙂
…
R5. Pun diode de sens/blocare a 15A/1000V pe fiecare string! Multumesc!
…
R6. Nu va contrazic, dar presupun ca ar fi un cumul maxim de current de la AC (retea) si PV…120A, c ear putea jongla invertorul?! Nu am argumente sa demontrez aceaasta idee!
…
R7. Superb! OK!
…
R8.Cei doi acumulatori de 24v100Ah LiFePO4 i-am incarcat la 27V (100%) inainte de prima conectare la invertor. Le-am facut si echilibrarea nu pentru 24 de ore, ci pentru 48 ore. Desi legati in serie au 54V, adica sistemul este 100% incarca dupa inscrisurile manualului bateriei, invertorul imi indica o incarcare de 92% desi tensiunea la bornelor sistemului de baterii este 54V. Manualul recomanda doua tensiuni de incarcare BULK/ CHARGING VOLTAGE 28,4V si 29,2V, iar eu am ales 29,2V. Fiind baterii LiFePO4 nu au voltaj de plutire/FLOAT.
…
R9. Scuze! CUT OFF VOLTAGE recomandat in manualul bateriilor este 21,6V/baterie si eu am fixat 43,2V (fiind 2 baterii legate in serie). A fost FATAL! Am blocat BMS-urile si invertorul nu a recunoscut bateriile. Le-am deblocat cu panoul fotovoltaic 47,1 Volti in 7 secunde. Am avut noroc!!! 🙂 Frica pazeste pepeni! Am fixat 20% rezerva in baterie , adica 51,6V.
…
R10. Scuze, din nou! DA, e DC OUT si are 12V! La ce foloseste acesta?
…
R11. Profit de aceasta ocazie pentru a va multumi inca o data pentru tot ce ati facut aici! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate!
…
R12. OK!
R6: Sigur asa e, Maximum Solar Charging Curent 120 A e doar partea de solar, pentru însumat la mine la invertor specifică clar asta.
R8: Nu au nevoie de Float, dar la majoritatea invertoarelor astea pe 48V iți cere să setezi și acea tensiune, pe care o setezi egală cu Bulk/Absorbtion/Charging Voltage.
R9: Nu am setat pana acum 2 baterii de 24V in serie, fiecare cu BMS ei. Trebuie citit in manualul lor ce setari mai sunt necesare la BMS. NU ar avea motiv sa se blocheze BMS de la setare de cut-off din invertor. Aia doar spune invertorului cand sa nu mai traga din baterii. BMS opreste iesirea catre invertor pentru protectie, de exemplu daca scade o celula sub 2,5V, creste peste 3,65V sau tensiunea totala sub/peste un anumit prag.
R10: Poate ai nevoie să alimentezi consumatori pe 12V direct, în SUA sunt multe chestii pe 12V. Poate ai rulota și ai tot sistemul pe 12V, dar vrei bateriile pe 48V…
Am trimis invite.
Salut, cum este afectata eficienta productiei daca intr-un mppt cu 2intrari se pune un sir de 9 panouri orientate pe sud si un sir cu 7 panouri orientate pe est. Pe ambele siruri panourile sunt legate in serie.
Nu este recomandat să pui pe un singur MPPT 2 șiruri care nu au același număr de panouri. Sigur nu sunt MPPT-uri diferite?
Buna,
Am un invertor trifazic Huawei de 30 KW cu 4 MPPT-uri si 2 intrairi DC pe fiecare MPPT.Am legate trei serii de panouri (pe trei orientari), doua serii sunt aceleasi tip de panouri, celalalt este altfel, fiecare pe cate o intrare la 3 MPPT-uri diferite.Vreau sa mai pun 28 panouri de 500W, VOC total peste 1200 V, toate orientate in aceasi directie(sud).
De aceea as vrea daca se poate sa le leg pe acelasi MPPT.
Plaja de operare a invertorului sunt max 1000 V si 26 A.
Intrebarea mea este:
Limitarea aceasta este pt. fiecare MPPT? sau pt fiecare intrare in MPPT?
Cu alte cuvinte, daca le impart in doua si le leg 2 serii pe cele 2 intrari de la acelasi MPPT aprox 700 V fiecare este OK?
Sau de ce sunt 2 intrari la fiecare MPPT?
Celelalte serii cu panouri identice ma gandesc sa le leg in paralel pe acelasi MPPT daca nu reusesc cele de 500 W sa le pun pe un MPPT.
Acum au undeva la 650 V si 8.5 A o serie, daca le leg in paralel, voi avea 650 V cu 17 A.
E mai bine sa le leg in serie pe acoperis cu cablu Y ? sau sa aduc alte cabluri si sa le bag in cealalta intrare de la acelasi MPPT?
Multumesc
De obicei toate detaliile se afla in fisa tehnica a invertoruluu. Era util sa stiu modelul exact.
1. Limitarea de tensiune maxima este pentru fiecare intrare in MPPT, deci poti merge cu VOCmax pana la 1000v, daca asta e limita superioara. Limitarea de curent nu sunt sigur daca este per intrare sau per MPPT, asta o aflam din fisa tehnica.
2. Daca e distanta mare poate merita sa pui un cablu Y ca sa economisesti cablu. In rest, un conector in minus, un punct de posibil defect in minus.
Salut am 4 panouri de 410w 37v și 2 panouri de 420w 42v cum as putea sa le leg invertorul suporta doar 105v. Mulțumesc!
Trebuie sa știm și restul specificațiilor ca sa ne dam seama cum le conectam optim. Tot ce pot zice acum e ca ar trebui sa faci 3 siruri de cate 2 panouri in serie pe care sa le legi in paralel.
Buna ziua Am 3 Panouri de 310w cu
Maximum Power curent = 8.39 A
Maximum Power Voltage = 37.0 V
Short-circuit curent = 8.92 A
Open Circuit Voltage = 45.6 v
2 Panouri de 380 w cu
Voltage at Pmax(Vpm) = 34.71V
Current at Pmax(ipm) = 10.95A
Open-Circuit Voltage(Voc) = 42.50V
Short-Circuit Current(isc) = 11.47A
Nominal Opearting Cell Temp(NOCT) = 47+- 2*C
Maximum System Voltage = 1500V DC
4 Panouri de 380w cu
Max. Output Power(Pmax) = 380+-3%
Current at Pmax (imp) = 10.96
Voltage at Pmax(Vmp) = 34.7
Short-Circuit Current(Isc) = 11.63+-3%
Open-Circuit Voltage(Voc) = 41.3+-3%
Max System Voltage(V) = 1500
Depinde si de ce specificațiile MPPt-ului ca să alegeți o configurație optima.
Specificatiile Invertorului sunt:
PV IMPUT:
Nominal operating voltage 240Vdc
Vmax PV 500 Vdc
PV imput voltage range:90-450Vdc
Imax PV 27A
Full Loand MPPT range 240-450Vdc
Rated Power 6500W
Maximum Solar Charging Current 120A.
Daca doriti mai multe detali si sa ma ajutati va rog sa ma contactati la la nr tel xxxxxx963.
Va multumesc.
Bună seara. Am următoarea situație și va rog dacă sunteți amabil sa ma ajutați. Am doua panouri de 100w,18,2 v,5,51a.legate în serie.As putea sa adaug un panou de 280w ,33v ,8.48A legat în paralel cu cele doua înseriate? Va mulțumesc anticipat
Cam la limita, cand le pui in paralel trebuie sa aiba tensiuni apropiate, aici o sa ai 36,4 la cele 2 in serie si 33 la celalalt. Sa te uiti la tensiunea la putere maxima, VMP. Vezi cum se comportă, eu zic ca e ok.