Categorii
Calculatoare

Calculator pentru tensiunea maximă în circuit deschis (VOC max)

Calculator pentru tensiunea maximă în circuit deschis (VOC max)

Despre tensiunea maximă în circuit deschis (VOC max)

VOC MAX reprezintă tensiunea maximă atinsă la bornele unui modul fotovoltaic (PV), unui şir de panouri PV sau unui grup de panouri PV atunci când acestea nu sunt încărcate (circuit deschis). Pentru a determina numărul maxim de panouri pe care le putem conecta în serie la un invertor sau MPPT fără a-l deteriora, este esențial să cunoaștem valoarea VOC MAX în funcție de temperatura ambientală. Situații precum o dimineață rece de iarnă, cu temperaturi sub zero, combinate cu absența unei sarcini pe invertor și reflectarea intensă a luminii (albedo mare), pot cauza o creștere excesivă a tensiunii, punând în pericol integritatea invertorului sau a dispozitivului MPPT.

În absența datelor referitoare la temperatura minimă preconizată pentru locația de instalare sau despre coeficientul de temperatură al modulului fotovoltaic, se recomandă stabilirea valorii VOC MAX ca fiind egală cu 1,2 ori VOC STC (VOC la condițiile de referință).

Cum să folosești acest calculator

  • Găsește pe spatele panoului eticheta cu datele tehnice. Toate aceste specificații se pot regăsi și în fișa tehnica a panoului care se poate regăsi online pe site-ul producatorului sau la pagina produsului.

Pentru mai multe detalii despre modul de calcul citiți acest articol.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar: 410W și 450W
Baterie LFP 48V: https://bit.ly/49ld9L1
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM
MiniPC ideal pentru Home Assistant: solcharge.ro

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!