Categorii
Calculatoare

Calculator secțiune cablu fotovoltaic (curent continuu)

Note calculator sectiune cablu fotovoltaic:

Calculul căderii de tensiune nu reprezintă singurul criteriu pentru dimensionarea cablurilor fotovoltaice. Trebuie avută în vedere și ampacitatea cablului *curentul maxim admisibil* (care diferă și în funcție de pozare), pe care o regăsești în fișa tehnică de la producător. Atașez o poza cu o fisă tehnică de la Helukabel:

Se poate vedea că la 60°C un cablu cu secțiune de 4mmp suportă 55 amperi iar unu de 6mmp 70 amperi. Eu nu aș merge la limită, mai ales că trebuie și conectorii să fie de calitate.


Cablurile trebuie dimensionate în conformitate cu SR HD 60364-5-52:2011 „Instalații electrice de joasă tensiune – Partea 5-52: Alegerea și montarea echipamentelor electrice – Sisteme de pozare” și în conformitate cu cerințele SR HD 60364-7-712.
Formula utilizată pentru calculul căderii de tensiune:


unde:
ΔU=căderea de tensiune în volți
b=factorul de lungime cablu (1 pentru trifazic, 2 pentru monofazic și curent continuu sau trifazic utilizat doar pe o fază)
ρ1=rezistivitatea materialului din care este alcătuit cablul (considerăm 0,0225 ohm*mm2/m pentru cupru și 0,036 ohm*mm2/m pentru aluminiu la temperatura normală de funcționare conform SR HD 60364-5-52)
L=distanța între sursă și consumator (între panouri si invertor)
S=secțiunea cablurilor (în mm2)
Cosφ = factorul de putere, 1 pentru curent continuu
λ= reactanța, nu se aplică la curent continuu unde se consideră 1
IB=curentul în amperi (in cazul nostru Imp )
Sinφ= sinus φ, este 0 pentru curent continuu


Căderea de tensiune în procente:
ΔU(%) = 100 x ΔU/U0
unde:
ΔU=căderea de tensiune în volți
U0=tensiunea sistemului (Vmp în cazul nostru)

NB: pentru curent continuu pierderea de energie în procente este egală cu căderea de tensiunea în procente.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar: 410W și 450W
Baterie LFP 48V: https://bit.ly/49ld9L1
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

13 răspunsuri la “Calculator secțiune cablu fotovoltaic (curent continuu)”

Salut. Te rog un sfat. 14 canadian de 410w hiku6 mono perc. Invertor huawei de 5kw. Traseu 50m pana la invertor. Cu ce cabluri sa merg? O pereche de 6mm sau 2 perechi pt. 2 strunguri de 4mm?
Mulțumesc anticipat

Merge si cu o pereche de 4mm pentru 1 sir, dar as pune de 6mm. Faci un singur string cu 14 panouri. Este fix la limita cu tensiunea, dar se incadreaza. Practic ai undeva la 434 de volti la putere maxima, deci la 14 amperi, si ai caderea de tensiune mica.

Salut. Asa am făcut, dar nu prea îmi place cum produce, rar trece de 4.5kw, as mai pune 3 panouri și sa le împart în 2 stringuri. Mulțumesc, ce părere ai?

Eu sunt adeptul suplimentarii cu panouri,la huawei poti suplimenta 150% fara probleme. Ce unghi ai la panouri? Luna asta a fost si canicula mai mereu…poate de aia erau mai limitate panourile, sau chiar invertorul daca se incinge mai rau.

eu am 9 panouri de 410w legate in serie cate trei si siruile de 3 in paralel. distanta masuratacu ruleta este de la panouri la invertor este de 45 m si am pus cablu de 10 mmp , cel mai bine . spun ca sunt la momentul instalarii kitului de 3,5kw, invertor de 5,5kwh

Bună seara! Am 9kwp in panouri si vreau sa le conectez la un invertor hibrid cu un singur MPPT. Conform specificațiilor invertorului, este in regulă sa organizez panourile astfel incat sa rezulte o tensiune de 180V si curent de 50A. Distanta de la panouri la invertor e de aprox 15 metri. Daca folosesc o pereche de cabluri solare de 6mmp, cat de mare este riscul de supraincalzire si deteriorare a izolatiei cablurilor? Mulțumesc

Un cablu de calitate de 6mmp duce cam 70 amperi la 70 grade (ampacitatea unui cablu o gasesti in fisa tehnica a producatorului). Dar asta inseamna sa ai si conectori de calitate Eu as incerca sa maresc tensiunea, sa fac siruri mai lungi.

salut..sunt intr o situatie similara cu un utilizator de mai sus : 14 panouri ( 505 w fiecare ) longi, 539 volti, invertor de 6k..distanta pana la invertor de aprox 55m..recomanda mi te rog un producator bun pentru cablu de 6 mm..Multumesc

Salut, vreau sa instalez 12 buc canadian solar de 460 w csl6 conectate cu invertor Growatt Hybrid de 5kw. Daca fac 2 stringuri de 6 panouri pe mppt tensiunea se incadreaza V=6×41,4 v= 248,4 V iar la invertor e 70-550 v.La panouri Imp= 13,24 A si Isc=14 A iar la invertor curentul de intrare per MPPT e Imax=13,5A dar Isc =16,99 A. Problema e ca am nevoie de cablu lung de 20 m si cred ca vor aparea probleme la Iscc

Tu trebuie sa calculezi secțiunea la Vmp si Imax, sa vezi ce cadere de tensiune ai. Din calcule e ok si cablu de 4mmp. Si mai trebuie sa fii sigur ca cablul tine la Isc, ceea ce iar nu e problema. Eu zic ca e ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *