Cuprins
Stație de încărcare care se poate integra în sistemul fotovoltaic
În acest video vă prezint ceea ce în opinia mea este cea mai bună stație pentru prosumatori: stația de încărcare LEKTRI.CO 1P7K. Acesta stație de încărcare este fabricată în România și este o stație premium, de înaltă calitate. În video îi fac un review complet începând cu o prezentare a ei, continuând cu instalare și test a funcției de încărcare din surplusul de energie fotovoltaică.
Stația se poate achiziționa cu reducere de 10% sau 200 ron folosind codul fullelectric de pe site-ul solcharge.ro: Stație LEKTRI.CO 1P7K-EM
Practic stația are un senzor de curent WiFi care măsoară curentul imediat după contorul de la distribuitor, și astfel știe când e injecție în rețea și când nu e, și de asemenea cât este consumul total, ca să poate modula puterea de încărcare în funcție de modul de încărcare ales. Stația poate fi cumpărată și într-o variantă mai ieftină fără acest senzor. În acest articol mă refer doar la stația dotată cu acest senzor.
Moduri de încărcare
Stația are 3 moduri de încărcare: Power, Hybrid și Green.
Modul de încărcare Green – strict din energia solară
În cazul modului de încărcare Green mașina se va încărca numai cu energie de la soare: dacă este disponibilă suficientă energie solară, încărcarea va începe și va utiliza acel surplus. Dacă producția de energie solară scade sub curentul minim de încărcare suportat de protocolul de încărcare conform standardului IEC 61851 (6A sau 1,4KW), încărcarea se va întrerupe până când energia solară este din nou disponibilă. Un dezavantaj al acestui mod îl reprezintă faptul că, în cazul în care trece un nor, încărcarea se va opri, și va reporni după ce trece norul. Unele mașini e posibil să nu suporte aceste întreruperi repetate, și să nu repornească încărcarea. La Hyundai Kona pe care o dețin nu am avut probleme.
Modul de încărcare Hibrid – fotovoltaic și rețea
Modul Hybrid permite de-asemenea să utilizezi surplusul de energie pentru încărcarea mașinii. În loc să injecteze surplusul în rețea, acest mod va ajusta curentul de încărcare, astfel încât tot surplusul de energie să fie folosit pentru încărcare. În schimb, spre deosebire de modul Green, dacă nu este disponibil surplus de energie solară, acest mod va permite în continuare încărcarea la curentul de încărcare minim, luând diferența până la 6A (1,4kW) din rețea. Acesta este modul pe care îl utilizez eu cel mai des.
Modul de încărcare Power – cel mai rapid
În modul de încărcare Power este prioritizată puterea de încărcare. Dacă te grăbești și vrei cea mai rapidă încărcare, folosești acest mod. În acest mod este combinată producția solară cu energia din rețea pentru obținerea maximului de putere. Dacă nu ai producție din soare, toată energia va veni din rețea. Dacă ai producție, acesta va fi utilizată la maxim, iar diferența pana la puterea maximă de încărcare va fi luată din rețea.
Gestionarea dinamică a puterii de încărcare
În plus stația de încărcare electrică LEKTRI.CO mai poate fi setată să nu depășească puterea maximă disponibilă prin branșament (funcție denumită Smart Load Management).
Poți seta direct în aplicație puterea maximă suportată de branșamentul tău, astfel că atunci când apare un consumator mai mare în casă (precum cuptor electric sau mașină de spălat), stația va scădea puterea de încărcare astfel încât să nu fie depășită această putere, și să riști să sară siguranța generală.
Instalare stație
Instrucțiunile cu care vine stația sunt foarte detaliate. Ea poate fi instalată foarte ușor de către un electrician. Cel mai important lucru este ca transformatorul de la senzorul EM să fie instalat în orientarea corectă pentru ca stația să detecteze corect sensul curentului. Pe transformator se află o săgeată care indică sensul. Săgeata trebuie să indice către consumatori (casă/statie).
În manual se recomandă cablu de secțiune 6mmp.
Adăugare în aplicație și setări
Aplicația LEKTRI.CO este disponibilă atât în App Store cât și in Google Play
Test de încărcare de la soare
Funcțiile de management dinamic al încărcării sunt compatibil cu orice invertor care injectează în rețea. Eu am folosit cel mai des modul de încărcare Hybrid. Atașez un printscreen din aplicația de la invertorul utilizat de mine (Huawei).
Se poate vedea cum energia consumată din solar (albastru) este suprapusă aproape perfect peste curba de producție (verde). Astfel puterea de încărcare a fost modulată în funcție de producție, care varia deoarece aveam cer noros și existau momente când soarele intra în nori.
Acest lucru mai este util și dacă tensiunea în rețea este prea mare. Dacă tensiune medie în rețea pe ultimele 10 minute depășește 253 de volți, invertorul se va opri din injecție. Încărcând mașina putem evita acest lucru, deoarece tensiunea va rămâne la un nivel scăzut. Acest lucru se poate și automatiza dacă integrăm stația în HomeAssistant.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!