Categorii
De bază Invertoare

Explicarea specificațiilor din fișa tehnică a invertoarele fotovoltaice

În continuare voi prezenta cei mai importanți parametrii tehnici din fișa tehnică pentru 3 invertoare, unul on-grid Fronius, unul hibrid cu injecție Huawei și Growatt hibrid fără injecție. Fiecare producător poate grupa un pic diferit parametrii tehnici în fișa tehnică însă ei sunt aceeași pentru orice invertor,  plus – minus partea hibridă (de baterii). La finalul acestui document vei regăsi și fișele atașate.

Primul set de parametrii sunt cei legați de intrarea pe partea de fotovoltaic (PV), practic parametrii tehnici ai controlerului MPPT integrat.

 1. Cel mai important parametru este Maximum input voltage adică tensiunea maximă de intrare, este tensiunea care nu trebuie depășită sub nicio formă atunci când configurăm șirurile de panouri, deoarece va duce sigur la defectarea invertorului. Atenție că nu este de ajuns să adunăm VOC STC de la fiecare panou, ci trebuie făcută și o corecție de temperatură. 
 2. MPPT operating voltage range/Usable MPPT voltage range adică intervalul de tensiune pe care lucrează MPPT-ul 
 3. Start-up voltage/ Feed in start voltage adică tensiunea minimă de la care începe să lucreze MPPT-ul.  

În general este recomandat să ai o tensiune către partea superioară a plajei MPPT-ului. După cum se poate vedea și în acest grafic, eficiența este mai mare la tensiune mai mare, plus că ai pierderi mai mici pe cabluri.

 1. Number of MPPT trackers adică Numărul de controlere MPPT. Dacă sistemul va avea potențiale probleme cu umbrirea parțială sau va avea șiruri cu orientări diferite, se recomandă să folosești un invertor cu 2 MPPT-uri. Fiecare MPPT funcționează independent de celălalt și astfel un șir umbrit nu îl va afecta și pe cel conectat pe celălalt MPPT. Legat de acest parametru este și Number of DC connection/Max input number per MPP tracker care ne spune câte intrări (adică conectori fizici) sunt disponibile pentru fiecare MPPT. 
 2. Max. Input Current este Curentul maxim absorbit de MPPT. La invertoarele cu mai multe MPPT-uri se dă per MPPT. Chiar dacă ai mai multe șiruri în paralel care pot debita un curent mai mare, MPPT se va limita și v-a trage maxim acest curent. Practic poți configura șiruri cu un curent Isc mai mare de această limită fără să îți faci grijă ca se va defecta MPPT-ul, dacă vrei să maximizezi producția pe cer innorat sau dimineata. 
 3. Max. Short Circuit Current adică Curentul maxim de scurtcircuit pentru șirul conectat la MPPT. Acest parametru limitează numărul de șiruri pe care le poți lega în paralel la un MPPT. Deși MPPT își poate limita curentul tras din panouri, există anumite situații limită, mai ales pentru invertoarele hibrid care au conectată baterie, în care MPPT își pune în scurt intrarea de la panouri pentru a limita rapid curentul (https://www.victronenergy.com/live/mppt-error-codes) sau pentru a proteja la inversarea polarității, și are specificat acest curent maxim de scurtcircuit pe care îl poate suporta fără să se defecteze. 
 4. Recommended Max PV power/ Max PV generator output adică Puterea maximă instalată a sistemului de panouri. Este mai degrabă o recomandare decât o limită, spre deosebire de VOCmax si Max. Short Circuit Current. După cum se poate vedea la Huawei de 6kw este 9kw adică 150% supradimensionare maximă recomandată. La Fronius este tot 150% iar la Growatt este de doar 120%.

Următorul set de parametri sunt cei de output, adică ieșirea pe partea de curent alternativ (AC)

 1. Rated output power/Max output power adică puterea de ieșire nominală și cea maximă
 2. AC output current/Max output current este curentul maxim de ieșire.
 3. Grid connection voltage range/Rated output voltage este intervalul nominal de tensiune la ieșire.
 4. Rated AC grid frequency/frequency range este intervalul de frecvență a tensiunii pe ieșire. 
 5. Power Factor este factorul de putere.

Următorul set de parametrii sunt cei care țin de baterie pentru invertoarele hibrid:

 1. Compatible Battery/Battery Type adică Tipul de baterie compatibilă: în cazul Growatt orice baterie litiu sau plumb-acid, iar în cazul Huawei fie LG fie Huawei 
 2. Battery Voltage/Operating voltage range adică Tensiunea de lucru a bateriei: în cazul Growatt orice baterie pe 48v, în cazul Huawei avem baterie cu tensiune înaltă, conexiune e similară cu un șir de panouri fotovoltaice, cu tensiune intre 350-450 vdc.
 3. Charge current/Max charge power adică Curentul maxim de încărcare în amperi în cazul Growatt și Puterea maximă de încărcare în wati în cazul Huawei.La Growatt se dă curentul maxim de încărcare atât din solar (MPPT) cât și din încărcătorul de retea.

Ultimul set de parametrii sunt parametrii generali: dimensiuni, greutate, condiții de mediu pentru funcționare, protecții integrate etc.

Practic, parametrii de interes în alegerea unui invertor on-grid sunt puterea lui, tensiunea și curentul  maxim pe intrarea de la panouri iar pentru unul hibrid se adaugă tipul de baterie suportată, voltajul și curentul maxim de încărcare și curentul maxim de descărcare.

Fișa tehnică Huawei
Fișa tehnică Growatt
Fișa tehnică Fronius Primo

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune invertoare Huawei: https: https://bit.ly/42ZJfJe
Invertor Huawei hibrid monofazat 5kw: http://bit.ly/3ycfFD6
Pret bun la baterie Huawei Luna 5kwh: http://bit.ly/3ZCH9wQ
Preturi bune panouri Longi: http://bit.ly/419wHyy
Stație încărcare smart pentru prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

5 răspunsuri la “Explicarea specificațiilor din fișa tehnică a invertoarele fotovoltaice”

Buna ziua este problema ca temperatura urca la 57 grade cand produce peste 4 kw am montat un invertor de 5 kw

Orice invertor racit pasiv se va incalzi vara. Ele au sistem de protectie, daca depasesc o anumita temperatura, isi limiteaza puterea. Ar fi bine sa nu depaseasca 65 ca atunci sigur se va limita.

Buna ziua, am un invertor huawei de 8kw.
am 2 stringuri de cate 4kw adica: 10 panouri de 400w pe string.
voltajul pe string este de aprox 40×10 = 400v
in manual, Full-load MPPT voltage range = 285–850 V, iar Rated input
voltage = 600v.
asta inseamna ca eu as putea de fapt instala cate 20 panouri pe fiecare string si sa am 800v? iar puterea totala instalata de 16kw?
daca da. ar fi super ca sa produc mai mult curent dimineata/seara si iarna.
sau sa ma limitez la 15 panouri pe string ca sa nu depasesc 600v (Rated input voltage) pe string?
Multumesc

Da, ai putea să faci asta, dacă VOCmax pentru șirul de 20 de panouri este mai mic de 850V (pentru calcul VOCmax vezi aici: https://fotovoltaice.info/cum-calculam-tensiunea-maxima-in-circuit-deschis-voc-max-pentru-un-sir-de-panouri/. Eu chiar recomand supradimensionarea puterii panourilor. În afara de limitarea de tensiune pe MPPT mai ai o limitare de curent. Curentul de la șir să fie sub curentul de scurtcircuit maxim suportat de MPPT-ul invertorului. Nu cred ca asta e o problema în cazul tău.exemplu fisa tehnica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *