Categorii
De bază Invertoare

Tipuri de invertoare fotovoltaice

Tipuri de invertoare

Noile tipuri de invertoare fotovoltaice (solare) sunt de fapt o combinație de mai multe dispozitive distincte. Ele includ, în funcție de tipul de invertor, un regulator (controler) de încărcare MPPT care optimizează curentul și tensiunea de la panouri și o transformă într-o tensiune de 12 24 sau 48 volți pentru încărcarea acumulatorilor și ca sursă pentru invertorul AC, un invertor AC care transformă curentul continuu de la controlerul MPPT sau de la baterii în curent alternativ, un încărcător care poate încărca bateriile de la rețea și un ATS (comutator automat) care poate comuta între diferite surse de curent. 

Nu există o clasificare oficială, unanim acceptată, dar invertoarele solare pot fi împărțite în: 

  1. Invertoare off-grid sunt invertoare care funcționează complet independent de rețeaua de distribuție, ele stochează de obicei energia solară în timpul zilei într-o baterie de acumulatori și o utilizează noaptea. Unele pot funcționa și fără baterii, pe timpul zilei alimentând consumatori direct din solar, până la puterea maximă produsă din panouri. Specific ca aceste scheme nu sunt complete, ci doar ca să prezint funcționalitatea diferitelor tipuri de invertoare
Invertoare Off-Grid
  1. Invertoare on-grid sunt invertoare care se sincronizează cu rețeaua de distribuție și injectează energia produsă în rețea. Ele țin tensiunea mai ridicată decât tensiunea din rețea ca să poată injecta. Dacă consumul locuinței depășește ce se produce, diferența vine din rețea. Ele sunt proiectate ca în cazul în care se întrerupe curentul din rețeaua de distribuție să se oprească din injecție din motive de siguranță, pentru a nu există riscul să existe tensiune pe linii când se intervine pentru o reparație. Chiar dacă este soare și rețeaua pică, ele nu vor produce și nu vei avea curent în locuință.
Invertoare On-Grid
  1. Invertoare hibrid sunt invertoare care sunt legate la rețeaua de distribuție, și pot combina rețeaua cu panourile solare și cu bateriile. Ele pot funcționa și fără baterii, pe timpul zilei alimentând consumatori direct din solar, până la puterea maximă produsă din panouri. În funcție de cum sunt configurate ele pot prioritiza consumul din solar, iar dacă sarcina depășește producția din solar, se completează din baterii sau din rețea. În cazul în care se întrerupe curentul din rețeaua de distribuție, ele pot comuta automat pe baterii, și astfel casa este alimentată în continuare cu curent, spre deosebire de invertoarele on-grid. Unele pot și injecta, cum sunt seria de invertoare hibrid de la Huawei și Fronius, însă în cazul lor transferul pe baterie nu este instant când se întrerupe rețeaua, deci nu au o funcție de UPS.  
    Invertor Huawei hibrid 5kw preț bun: http://bit.ly/3ycfFD6
Invertoare Hibrid
  1. Microinvertoare, sunt niște invertoare foarte mici care sunt puse la fiecare panou și produc direct curent alternativ (AC). Au mai multe avantaje, printre care enumerăm fiabilitatea și faptul că pot optimiza producția pentru fiecare panou în parte (dacă se defectează un panou nu afectează tot sistemul, iar în cazul sistemelor care sunt umbrite parțial, crește substanțial producția, deoarece este afectat doar panoul umbrit, nu tot șirul de panouri). Dezavantajul major este costul inițial foarte mare, iar pentru un sistem fotovoltaic care nu are probleme de umbrire câștigul de producție este foarte mic și din punctul meu de vedere nu justifică diferența de preț.
Microinverter
Microinvertor vs Invertor șir

În opinia mea, pentru cine își dorește sa fie prosumator și are și bugetul necesar, recomand un invertor hibrid cu injecție, căruia îi poți adăuga și baterii la un moment dat. Principala problemă în general este legată de bugetul disponibil, deoarece invertoarele hibrid care sunt aprobate pentru injecție au de obicei soluții dedicate pentru baterii de înaltă tensiune, care au un cost pe măsură.

Pe de altă parte, la un invertor hibrid fără injecție, de genul Growatt SPF5000es, se pot adăuga bancuri de baterii DIY pe 48 volți, la un cost mult mai mic decât soluțiile dedicate de la Fronius și Huawei.  

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune invertoare Huawei: https: https://bit.ly/42ZJfJe
Invertor Huawei hibrid monofazat 5kw: http://bit.ly/3ycfFD6
Pret bun la baterie Huawei Luna 5kwh: http://bit.ly/3ZCH9wQ
Preturi bune panouri Longi: http://bit.ly/419wHyy
Stație încărcare smart pentru prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *