Categorii
De bază Invertoare

Tipuri de invertoare fotovoltaice

Cuprins

Despre invertoarele solare actuale

Noile tipuri de invertoare fotovoltaice (solare) sunt de fapt o combinație de mai multe dispozitive distincte. Ele includ, în funcție de tipul de invertor, un regulator (controler) de încărcare MPPT care optimizează curentul și tensiunea de la panouri și o transformă într-o tensiune de 12, 24 sau 48 volți pentru încărcarea acumulatorilor și ca sursă pentru invertorul AC, un invertor AC care transformă curentul continuu de la controlerul MPPT sau de la baterii în curent alternativ, un încărcător care poate încărca bateriile de la rețea și un ATS (comutator automat) care poate comuta între diferite surse de curent. Majoritatea producătorilor actuali au migrat către acest gen de invertoare all-in-one. Printre singurii producători care mai păstrează structura modulară descrisă mai sus este Victron. Sistemele de la ei sunt de obicei formate din toate aceste componente individuale, fiind astfel foarte flexibile și upgradabile, însă și ei au acum variante all-in-one (seria de invertoare EasySolar).

Sistem fotovoltaic modular (MPPT, invertor/incarcator, ats)

Tipuri de invertoare solare

Tipuri de invertoare solare

Nu există o clasificare oficială, unanim acceptată, dar invertoarele solare pot fi împărțite în: 

Invertoare Off-Grid

Invertoarele off-grid sunt invertoare care funcționează complet independent de rețeaua de distribuție, ele stochează de obicei energia solară în timpul zilei într-o baterie de acumulatori și o utilizează noaptea. Unele pot funcționa și fără baterii, pe timpul zilei alimentând consumatori direct din solar, până la puterea maximă produsă din panouri.
Specific că aceste scheme nu sunt complete, ci doar ca să prezint funcționalitatea diferitelor tipuri de invertoare.

Invertoare Off-Grid

Invertoare On-Grid

Invertoarele on-grid sunt invertoare care se sincronizează cu rețeaua de distribuție și injectează energia produsă în rețea. Ele țin tensiunea mai ridicată decât tensiunea din rețea ca să poată injecta. Dacă consumul locuinței depășește ce se produce, diferența vine din rețea. Ele sunt proiectate ca în cazul în care se întrerupe curentul din rețeaua de distribuție să se oprească din injecție din motive de siguranță, pentru a nu există riscul să existe tensiune pe linii când se intervine pentru o reparație. Chiar dacă este soare și rețeaua pică, ele nu vor produce și nu vei avea curent în locuință!

Invertoare On-Grid

Invertoare Hibrid

Invertoare hibrid sunt invertoare care sunt legate la rețeaua de distribuție, și pot combina rețeaua cu panourile solare și cu bateriile. Ele pot funcționa și fără baterii, pe timpul zilei alimentând consumatori direct din solar, până la puterea maximă produsă din panouri. În funcție de cum sunt configurate ele pot prioritiza consumul din solar, iar dacă sarcina depășește producția din solar, să completeze din baterii sau din rețea. În cazul în care se întrerupe curentul din rețeaua de distribuție, ele pot comuta automat pe baterii, și astfel casa este alimentată în continuare cu curent, spre deosebire de invertoarele on-grid. Practic ele pot funcționa și în mod off-grid, de unde și suprapunerea de clasificare dintre invertoarele off-grid și hibrid.
Unele invertoare hibrid pot și injecta, cum sunt seria de invertoare hibrid de la Huawei și Fronius, însă în cazul lor transferul pe baterie nu este instant când se întrerupe rețeaua, deci nu au o funcție de UPS. Ele nu au intrare și ieșire separată pentru curent alternativ (AC), ceea ce înseamnă că pentru ca ele să funcționeze și când este picată rețeaua, este necesar un ATS care sa separe rețeaua casei de rețeaua națională, ca să nu existe riscul injecției de energie în acel caz. Fără ATS ele se vor comporta similar cu un invertor on-grid, și se vor opri.

Invertoare Hibrid

Microinvertoarele

Microinvertoarele sunt niște invertoare foarte mici care sunt puse la fiecare panou și produc direct curent alternativ (AC). Au mai multe avantaje, printre care enumerăm fiabilitatea și faptul că pot optimiza producția pentru fiecare panou în parte (dacă se defectează un panou nu afectează tot sistemul, iar în cazul sistemelor care sunt umbrite parțial, crește marginal producția, deoarece doar panoul umbrit este afectat, nu tot șirul de panouri). Dezavantajul este costul inițial foarte mare, iar pentru un sistem fotovoltaic care nu are probleme de umbrire câștigul de producție este foarte mic și din punctul meu de vedere nu justifică diferența de preț. Alt dezavantaj major este faptul că este foarte scump să adaugi stocare la un sistem bazat pe microinvertoare. Practic mai ai nevoie de un invertor care să comunice cu microinvertoarele, și să încarce bateria lui în mod AC coupled, adică în funcție de surplusul de producție din curent alternativ. În momentul în care ai o astfel de conversie dublă, de la curent continuu la curent alternativ, și apoi iar de la curent alternativ la curent continuu, eficienta este mai scăzută și se pierde o parte din producție.

Microinverter
Microinvertor vs Invertor șir

Recomandări

În opinia mea, pentru cine își dorește sa fie prosumator și are și bugetul necesar, recomand un invertor hibrid cu injecție, căruia îi poți adăuga și baterii la un moment dat. Principala problemă în general este legată de bugetul disponibil, deoarece invertoarele hibrid care sunt aprobate pentru injecție au de obicei soluții dedicate pentru baterii de înaltă tensiune, care au un cost pe măsură.
Pe de altă parte, la un invertor hibrid fără injecție, de genul , se pot adăuga bancuri de baterii DIY pe 48 volți, la un cost mult mai mic decât soluțiile dedicate de la Fronius și Huawei.  

Mai nou (2024) sunt pe piață și invertoare hibrid cu baterii pe 48V acceptate de distribuitor pentru prosumatori, precum gama de invertoare hibride de la Deye. Un invertor pe care îl recomand este cel de 6kw: Invertor Deye 6kW.

Pentru restul de articole despre invertoare apasă aici: Invertoare

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată

Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

Un răspuns la “Tipuri de invertoare fotovoltaice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *