Categorii
De bază Sisteme fotovoltaice

Cum calculăm tensiunea maximă în circuit deschis (VOC max) pentru un șir de panouri?

Cum calculăm tensiunea maximă pentru un șir de panouri?

Calculul lui VOC MAX

VOC MAX este tensiunea maximă la bornele circuitului deschis (fără sarcină) al unui modul PV, șir PV sau grup PV. Este necesar să aflăm valoarea lui VOC MAX în funcție de temperatura ambiantă, ca să putem știi câte panouri putem înseria maxim într-un șir pe care îl conectăm la invertor/MPPT, fără a risca să îl defectăm. Se poate întâmpla să avem o dimineață geroasă de iarnă cu temperaturi negative, combinat cu o lipsă de sarcină pe invertor și un albedo mare, care să ducă la creșterea peste limită a voltajului, și afectarea invertorului/MPPT-ului. Am creat și un calculator pentru VOCmax, însă în continuare voi prezenta formalismul din spate.

Conform SR HD 60364-7-712 el se calculează cu formula următoare:

VOC MAX = KU VOC STC

KU este factorul de corecţie pentru creşterea tensiunii în circuit deschis al modulelor PV, considerând Tmin temperatura ambiantă cea mai scăzută a locului de instalare PV şi 𝛼VOC coeficientul de variaţie cu temperatura al tensiunii VOC furnizat de producătorul modulului PV. 

KU = 1 + (𝛼VOC  / 100) (Tmin – 25)

în care:

  • 𝛼VOC este coeficientul de variaţie cu temperatura al tensiunii modulului VOC, exprimat în %/°C;
  • Tmin este temperatura cea mai scăzută a locului instalării PV exprimată în °C;

𝛼VOC este un factor negativ care poate fi furnizat de producătorul modulului exprimat în mV/°C sau în %/°C. Când 𝛼VOC este exprimat în mV/°C, se transformă în %/°C folosind formula:

𝛼VOC (%/°C) = 0,1 𝛼VOC (mV/°C) / VOC STC (V)

EXEMPLU: Exemplu de modul cu 𝛼VOC exprimat în mV/°C:

Parametrii panou: VOC STC = 38,3 V şi 𝛼VOC = – 133 mV/°C

𝛼VOC = – 0,35 %/°C

Tmin = -15 °C ⇒  (T + -25) = -40 °C ⇒  KU = 1,14 ⇒ 

VOC MAX= 1,14 VOC STC

VOC MAX = 1,14 × 38,3= 43,7 V

𝛼VOC poate să aibă valori foarte diferite în funcţie de tehnologia modulelor PV.

Pentru module cu siliciu amorf, caracteristicile electrice, în cursul primelor săptămâni de funcționare, sunt mai ridicate decât caracteristicile specificate. Acest fenomen este indicat de producătorul modulului şi trebuie luat în considerare la calculul VOC MAX

Când nu sunt furnizate informaţii despre temperatura minimă estimată a locului de instalare sau despre coeficientul de temperatură al modulului PV, valoarea VOC MAX trebuie aleasă egală cu 1,2 VOC STC.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune invertoare Huawei: https: https://bit.ly/42ZJfJe
Invertor Huawei hibrid monofazat 5kw: http://bit.ly/3ycfFD6
Pret bun la baterie Huawei Luna 5kwh: http://bit.ly/3ZCH9wQ
Preturi bune panouri Longi: http://bit.ly/419wHyy
Stație încărcare smart pentru prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

2 răspunsuri la “Cum calculăm tensiunea maximă în circuit deschis (VOC max) pentru un șir de panouri?”

Poate aveți timp să ne explicați cum se montează diodele de sens în cazul conectării panourilor, serii cu paralel. Mulțumim anticipat! Tel. 0744232263.

Din punctul meu de vedere diodele de sens nu mai sunt necesare. O să fac un video detaliat la un moment dat legat de acest subiect. Pe scurt, 1.niciodată un panou (sau sir de panouri) nu va fi umbrit complet, în sensul ca va fi acoperit cu ceva opac direct, el va fi mereu in semiumbra, ceea ce nu va scădea foarte mult tensiunea, doar curentul (puteti testa usor asta), 2. MPPT-ul va gasi punctul de maxim, intr-o serie de panouri panoul umbrit va avea un curent scazut dar aceasi tensiune cu restul. Valabil si pentru mai multe siruri in paralel. Deci, daca nu vor fi acoperite vreodata de ceva opac, nu ai nevoie de diode de blocare (sens). Plus ca diodele de sens vor duce la o pierdere de putere, si sigur vor fi primele care se vor defecta din tot sitemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *