Categorii
Blog

Cât câștigi ca prosumator în 2024? Compensarea cantitativă

Cuprins

Cum se face compensarea cantitativă?

În acest articol discutăm despre cum se face compensarea cantitativă, un proces destul de complicat și nu tocmai avantajos pentru prosumator. Vom vedea astfel și cam cât ai câștiga ca prosumator. Pentru cine are timp și răbdare vă recomand să citiți Ghidul Prosumatorului care se găsește .

Înainte de toate trebuie să înțelegem componența prețului pe care îl plătim pentru fiecare kWh consumat din rețea.

Componența prețului plătit per kWh consumat din rețea

Prețul plătit per kWh consumat este compus din prețul Energiei Active care s-a consumat plus Taxe. Aceste taxe sunt reglementate de către ANRE și pot diferi foarte puțin în funcție de regiunea unde se afla consumatorul, respectiv în funcție de distribuitorul de energie. Aceste taxe sunt:

  • tariful de transport 
  • tariful de distribuție 
  • tariful aferent serviciului de sistem 
  • contravaloarea certificatelor verzi 
  • contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență 
  • acciza  
  • TVA. 

În cazul furnizorului Hidroelectrica, la care sunt eu client, prețul actual (martie 2024) pentru energie activă este de 0,28 bani (0,214 după plafonare) și taxele sunt de 0,52 bani, pentru un total de 80 de bani/kWh. Practic taxele sunt duble față de prețul energiei.

De menționat că există și OUG de plafonare nr. 27/2022(11), și pe perioada de aplicabilitate a prevederilor acestei OUG, compensarea cantitativă se realizează cu preluarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumatori la prețul prevăzut în OUG.

Scenariu cu compensarea cantitativă pe 3 luni de facturare

Ca să putem înțelege mai bine cum se face compensarea cantitativă pentru prosumatorii persoane fizice vom analiza mai întâi 3 luni fictive de producție și cum ar trebui sa fie efectuată facturarea pentru ele. După aceea voi discuta și pe baza facturile pe care le-a primit mătușa mea, care are ca furnizor CEZ. Pentru acest scenariu considerăm prețul unui kWh cu taxe incluse 1 ron/kWh și prețul energiei active 0,25 ron/kWh.

Luna I – producția mai mare decât consumul.

Considerăm că în prima lună am injectat 150kWh în rețea, și am consumat 100kWh din rețea. Vom primi o factură pe 100 lei (100kWh consumați x 1 ron) și încă o factură pe minus de -25 lei (100kwh compensați x 0,25 bani). Se va face compensarea direct și vom plăti 75 ron. Pentru restul de 50 de kWh injectați în surplus față de consum vom primi o factura de minus cu valoarea de -12,5 lei (50 x 0,25 bani) scadentă peste 2 ani. Dacă în decurs de 2 ani nu vom consuma mai mult decât producem, această factură va fi plătită de către furnizor.

Luna II – producția mai mică decât consumul

În luna a II-a considerăm că am consumat 300kWh din rețea și am injectat doar doar 150kWh. Primim o factură pe 300 lei cu ce am consumat, o factura de minus cu 150kWh injectați care se compensează integral (150*0,25=37,5ron), plus că mai avem cei 50kWh care au fost reportați din prima lună (50*0,25=12,5ron). Astfel că la final vom avea de plată 300-50= 250 ron.

Luna III – producția mai mare decât consumul

În a III-a lună considerăm din nou că am injectat mai mult decât am consumat. Calculul e similar cu prima lună. Avem 200 kWh injectați și 100 kWh consumați din rețea. Primim o factură pe plus de 100 ron din care se compensează direct 100kWh din cei 200 kWh injectați. Avem astfel 100-25 lei=75 ron. Restul de 100kWh care nu s-au compensat vor apărea pe o factură de minus de 100*0,25=25 lei, care va fi scadentă peste 2 ani. Dacă nu va mai fi o lună cu consum mai mare decât injecția, această factura va ajunge să fie plătită de către furnizor la data scadenței, peste 2 ani.

Analiză facturi prosumator primite de la CEZ

La CEZ am văzut că se primesc 3 facturi (Una de minus pentru energia injectată compensată, una de minus pentru energia injectată în excedent (în plus față de ce s-a compensat deja pe luna în curs) și una de plus pentru consum) plus o anexă cu situația cantităților de energie electrica reportată/returnată. Chestia interesantă la CEZ este că prețul per kWh este mai mare, tu primești mai mult pe injecție, dar totuși prețul pe care îl plătești este plafonat. Aici se complica lucrurile. Teoretic ești avantajat de acest fapt după cum vedem în facturile prezentate mai jos, dacă ai mai multă producție decât consum.

Luna decembrie 2023 – producție mai mare decât consumul

În luna decembrie 2023 s-au primit 3 facturi și anexa. Puteți vedea mai jos capturi din toate cele 3 facturi. Prima este cea de consum, apoi cea de producție compensată, a treia este cea de excedent și la final avem anexa cu situația cantităților de energie electrica reportată/returnată.

Din factura de consum se scade factura compensata și rămâne de plata restul. Factura de excedent se reportează și are scadenta de 2 ani. Situația cu toate cantitățile de energie reportate sau returnate se vede în anexă.
Final de plată pentru decembrie 2023 este 18,58 ron.

Ce e ciudat ca în factura de consum prețul este compensat în decembrie, dar în ianuarie nu mai este, presupun pentru că s-a depășit plafonul de 300kWh.

Factura de consum pe cantitatea de energie luată din rețea Decembrie 2023
Factura de energie compensata Decembrie 2023 (se scade din factura de consum)
Factura de excedent Decembrie 2023 (se reportează și apare în anexă la Decembrie 2023)
Cât câștigi ca prosumator în 2024?

Luna ianuarie 2024 – producție mai mică decât consumul

În luna Ianuarie 2024 s-au primit doar 2 facturi plus anexa, deoarece s-a consumat mai mult decât s-a produs, și nu mai există factura de excedent. De data asta factura de consum a facturat kWh la 1,24 ron (!), fără să mai aplice compensarea, presupun pentru că s-a depășit plafonul de 300kWh, având în vedere că în decembrie prețul facturat a fost cel compensat, 0,80 ron/kWh. Din factura de consum de 510,64 ron (412 kWh la prețul de 1,24 ron) s-a scăzut factura de energie compensată în valoare de -183,22 ron ( 375 kWh la prețul de 0,4886 ron) și a rămas de plată 327,43 ron. Din această factură s-a mai scăzut în plus 28,17 ron (37 de kWh la prețul de 0,76 ron)din prima factura de excedent din Martie 2023, care apare în anexă ca tip factura returnată.

Factura de consum Ianuarie 2024
Factura compensata Ianuarie 2024
Anexa cu situația cantităților de energie electrica reportată/returnată.

Părere personală

Se pare că dacă ești prosumator care are mult mai multă producție decât consum, ești mai avantajat la un furnizor care are prețul mai mare per kWh, precum CEZ. Dacă nu, cel mai bine e la Hidroelectrica unde ai prețul fix indiferent de consum.

Mecanismul acesta de compensare cantitativă mi se pare foarte greoi și greu de înțeles la prima vedere. Multă lume se va lovi de această problemă, mai ales că urmează să apară un nou val de prosumatori. Mult mai simplu era dacă se mergea pe compensare financiară, primeai direct banii pentru ce injectai, se scădeau direct din factura curentă, și totul era mai ușor de urmărit. Să sperăm că noile propuneri legislative vor fi adoptate și se va simplifica acest sistem

Cum legea actuală a prosumatorului (OUG nr. 143 din 28 decembrie 2021) este din 2021, încă nu cunosc personal pe nimeni care a trecut de perioada aceea de 2 ani după care ar trebui să primească banii pe ce a injectat. Dacă este cineva care a reușit să primească banii vă rog să lăsați un comentariu să ne spuneți cum a decurs.

Sper că ți-a fost util acest articol!

Dacă te interesează cum să te transferi la alt instalator autorizat în cadrul programului Casa Verde fotovoltaice 2023 citește următorul articol: https://fotovoltaice.info/casa-verde-fotovoltaice-cum-te-poti-transfera-la-alt-instalator/

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată

Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

2 răspunsuri la “Cât câștigi ca prosumator în 2024? Compensarea cantitativă”

Vrei imediat banii pe kwh vanduti,simplu ,incetezi contractul si in 2 luni maxuim ai banii in cont .

A zis bine unul la tembelizor: ca să ieși gratis cu consumul de curent trebuie să livrezi trei kW pentru unul consumat!
Eu, după un an cu încălzire electrică, la fel gătit, apa caldă am scorul de 2.700-1.600 kW (nu mi-au facturat nimic în primul an). La doi ani ar putea fi, păstrând ritmul, 5.400-3.200, deci nici măcar 2:1. Voi plăti 3.200×0,80= circa 2.500 lei, minus ce voi primi, 5.400×0,28=circa 1.600 lei, deci voi avea de plătit pentru doi ani circa 900 lei. Merge, altfel aș fi avut nevoie de trei camionete de lemne pe doi ani, circa 5.500 lei. Unde mai pui munca, că încălzirea pe lemne nu merge cu termostat pe perete, ca panourile radiante (plus trei copaci salvați, cum spune aplicația FusionSolar).
Pentru a ieși gratis mi-ar prinde bine o unitate de stocare de 5-10 kW. Sau m-aș putea mulțumi cu 20 grade, nu 22, ca astă-iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *