Categorii
Tutoriale diverse Tutoriale

ATS din contactor modular

Am achiziționat inițial un ATS (automatic transfer switch) pentru sistemul fotovoltaic de pe Aliexpress din China, model TOMZN 63A, care a costat în jur de 150 lei. L-am montat și am făcut și următorul filmuleț despre cum cum funcționează. Ideea este ca în caz de defecțiune al invertorului, ATS să comute automat de pe invertor pe rețea și invers.

Nu am fost așa mulțumit de el astfel că îl voi înlocui cu un contactor ABB sau HAGER cu 4 poli (2NO si 2NC), de 40A, care costă în jur de 300 ron. NO înseamnă contact normal deschis (normal open) și NC înseamna contact normal închis (normal closed). Contactele sunt NC sau NO cât timp bobina nu este alimentată. Când bobina este alimentată ele comută, NC din închis în deschis și NO din deschis în închis.

Din păcate nu am mai găsit pe stoc ABB sau Hager când am vrut să iau, așa că am luat EATON. Mie îmi este de ajuns de 40A. O să postez și filmuleț cu montaj și test. Mai jos găsiți link către contactor.

Contactor de la EATON (40A) aici.

Acest tip de contactoare se pot folosi la invertoarele solare hibride sau off-grid pentru a comuta alimentarea casei: rețea sau invertor.

Eu îl voi folosi pentru comutarea alimentării casei, cu schema următoare de montaj:

Schemă montaj contactor Eaton drept ATS
Schemă montaj contactor ABB drept ATS

În acest caz, bobina contactorului (bornele A1 si A2) se alimentează de la ieșirea invertorului, la contactele NO se leagă invertorul și la contactele NC se leagă rețeua. Se trece atât faza cât și nulul prin contactor.

Țin sa precizez că schema este de principiu, nu conține si siguranțele de protecție la supracurent și alte dispozitive de protecție.

Aceste contactoare pot teoretic înlocui ATS-ul de la Growatt (Growatt ATS-S/T auto transfer switch) care costă peste 1500 ron, sau Huawei backup-box. Nu am făcut personal aceste înlocuiri.

Huawei Backup box conține mai multe contactoare înăuntru și un releu de timp. Dar pentru tara noastră, tot ce regăsiți în cutie este echivalent cu un contactor cu 4 poli (2xNO+2xNC). La contactele NO se leagă rețeaua, bobina se alimentează din rețea, iar contactele normal închise se înseriază și se conectează la intrarea de semnalizare a invertorului (DI) și GND.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar N-Type: 440W și 460W
Baterie LFP 48V: Ecobat PowerCube 5,12kWh
PowerCube 14.33 kWh

Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
MiniPC ideal pentru Home Assistant: Mini PC HA

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

34 de răspunsuri la “ATS din contactor modular”

Se poate face comutarea asta intre 2 invertoare hibride, fiecare cu bancul propriu de baterii ?

Este alt tip de contactor? In sensul ca atunci cand este actionat bobina contactorului va fi in permanenta alimentata, dupa ore de alimentare se cam incalzeste….
Ce am scris presupun, poate este alt tip….
Spor la ce faci!

Am un ATS că cel din prezentare de pe China. Mi s-a instalat un sistem hibrid deye fara baterii. Când îl pun pe auto și cu comutarea spre panouri sare din acea poziție. Pe urma după de unde am luat ATS-ul spunea,dacă îți pica rețeaua, invertorul va funcționa și fără curent de la rețea. In practica nu merge.. trebuie sa am baterii la invertor că să comute automat?

Normal trebuie să ai baterii. Dacă sarcina când pica curentul este peste ce produc panourile în momentul ala, invertorul se oprește. Dacă ai baterii v-a lua din baterii necesarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *