Înainte de da răspunsul la întrebarea dacă este rentabilă încălzirea cu pompă de căldură, sunt necesare un minim de explicații. În acest articol ne vom referi la o pompă de căldură aer-apă, tipul de pompă cel mai des utilizată la noi în România.
Pe scurt, o pompă de căldura pompează căldura din exterior în interiorul casei. Astfel reușește să fie foarte eficientă deoarece ea consumă curent ca să mute această căldură dintr-un loc in altul, nu să o producă rezistiv. Dacă un calorifer pe ulei care folosește o rezistență electrică folosește practic 1 kWh electric ca să producă 1 kWh termic, o pompă de căldură produce chiar și 4 kWh termici pentru același kwh electric consumat. În acest caz se spune că pompa de căldură funcționează cu un coeficient de performanță de 4 (prescurtat COP) Dar….ca să obții un COP atat de bun, peste 3, trebuie să îndeplinești niște condiții.
În general, când vrei să cumperi o pompă de căldură, găsești specificat acest COP pentru anumite condiții de temperatura. Acesta este o convenție ca sa poți compara pompele de caldura între ele. Aceste condiții sunt: temperatura aer exterior +7 grade, temperatura agent termic (apa din instalație) (pentru tur, ieșirea din pompa) de 35 grade, delta t (diferența tur-retur) de 5 grade, și umiditate relativă a aerului de 85%, așa numitul A7W35.
Din păcate, producătorii de pompe nu arată clar cum variază acest COP. Trebuie să sapi prin fișe tehnice, și chiar și atunci nu prea reușești să găsești o curbă sau un tabel care să prezinte variația COP-ului cu temperatura. În imaginea de mai jos vedem un exemplu de variație a COP-ului cu temperatura extras dintr-o fișă tehnică.
Prin urmare, o pompă este eficientă dacă în primul rand poți micșora diferența de temperatură dintre temperatura exterioară și cea a agentului termic. Gândiți-vă că e cumva similar cu a pompa apa de la o adancime mai mare. Pompa va lucra mai intens să pompeze de la adancime mai mare, versus de la adâncime mică, și va consuma semnificativ mai mult. De-asemenea contează și temperatura agentului de răcire pe retur.
Acum că am explicat despre COP și ce influențează eficiența unei pompe de căldură vedem cum se aplică acestea în ceea ce privește încălzirea casei.
În primul rând, ca să poți obține o eficiență bună este musai să folosești pompa de caldura într-un sistem de încălzire in pardoseală. La încălzirea în pardoseală nu ai nevoie de temperatuă mare pe tur, prin urmare scade diferența dintre temperatura exterioară și tempertura care trebuie obținută in interior. Doar în acest caz are relevanță COP-ul dat de producător la A7W35. Pentru un sistem de încălzire bazat pe calorifere eficiența pompei v-a scădea foarte mult din cauza temperaturii mult mai mari necesară pentru agentul termic. Consumul în acest caz este de 1,5 până la 2 ori mai mare! Desigur, dacă nu se poate face încălzire în pardoseală, mai este soluția utilizării de calorifere de fontă sau tubulare supradimensionate pe cât posibil.
Al doilea factor de avut în vedere este izolația casei. Asta este valabilă pentru orice sursă de încălzire, dar cu atât mai mult în cazul pompei de căldură care nu este eficientă dacă trebuie să urce prea mult temperatura agentului termic. O casă izolată va pierde căldura mai lent, va scădea diferența dintre tur și retur și astfel va permite funcționarea pompei în cel mai eficient regim de funcționare.
Din punctul meu de vedere, cel mai eficient și ieftin este sa utilizezi pompa de căldură strict pentru încălzire și apa caldă menajeră să o obții cu ajutorul unui boiler clasic, boiler cu serpentină sau boiler cu pompa de căldură. În acest fel scapi și de grupul de pompare si amestec și de vasele de expansiune suplimentare inutile.
Dacă vreți să aflați mai multe despre încălzirea în pardoseală și pompele de caldura vă recomand site-ul Sibotherm. Aici sunt foarte multe informații utile, chiar dacă felul în care sunt prezentate pare un pic mai ciudat.
În concluzie, să nu vă așteptați să aveți costuri mici pentru încălzirea cu o pompa de căldură dacă nu folosiți încălzire în pardoseală și nu aveți casa izolată temeinic. Însă dacă îndepliniți aceste condiții, pompa de căldură va avea costuri foarte mici de utilizare.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!