Categorii
Tutoriale Tutoriale diverse

Conectare baterie LFP HS51200 la Solar Assistant

Baterie LFP HS51200

Am achiziționat softul Solar Assistant pentru monitorizarea unui sistem fotovoltaic format din 3 invertoare Growatt SPF5000es conectate în configurație trifazică. Avantajele lui, pentru cine nu cunoaște acest soft, sunt faptul ca rulează independent de serverele producătorilor și viteza de 1-2 secunde de actualizare a datelor. El funcționează și fără internet, putând să fie accesat pe rețeaua locală. Singurul dezavantaj este costul, licența este undeva la 55 dolari, iar Raspberry pe care rulează începe de pe la vreo 250 de lei pentru varianta Orange Pi LTS, deci un total de vreo 500 lei. În opinia mea merită costul, cu ajutorul lui ai acces de la distanță la invertoare, poți schimba setări și poți vedea grafice detaliate. Încă un avantaj major este faptul că poți activa un server MQTT și să îl integrezi în Home Assistant, ceea ce deschide foarte multe posibilități de automatizare.

Panoul principal din Solar Assistant

În acest articol voi descrie cum am conectat bateria LFP HS51200 la Solar Assistant ca să am acces la toate datele pe care le poate trimite BMS-ul integrat în interfața Solar Assistant. Această baterie este vândută de mai multi revânzători sub mai multe branduri. Manualul l-am adăugat aici. Dacă lăsam bateria conectată la invertor, folosind la programul 05 opțiunea Lithium BMS, nu vedeam decât procentul bateriei, și nu puteam controla eu puterea de încărcare. Un alt dezavantaj era faptul că nu vedeam consumul invertoarelor și nici date despre temperaturi și tensiunea celulelor.

Bancul de baterii format din 3 module LFP HS51200 de câte 10kwh.

Bateria vine cu niște cabluri mici cu mufe RJ45 care le poți utiliza să conectezi mai multe baterii în paralel astfel încât să comunice intre ele. Practic un modul este declarat Master și altele Slave prin modificarea unor DIP switchuri, apoi sunt conectate modulele cu cablurile de putere și cu aceste cabluri RJ45 care să le permită să comunice intre ele.

Setări DIP Switch din manual
Cablul cu care vine bateria

Mai întâi am cumpărat 2 m de cablu UTP Cat5E sau Cat6 și 2 mufe RJ45. La un capăt am sertizat mufa RJ45 cu aceleași culori pe care le-au folosit și producătorul bateriei, care nu sunt conform standardului ethernet. Ordinea la mufa RJ45 este următoarea:

  • Pin1: Alb-Portocaliu
  • Pin2: Portocaliu
  • Pin3: Alb-Albastru
  • Pin4: Albastru
  • Pin5: Alb-Verde
  • Pin6: Verde
  • Pin7: Alb-Maro
  • Pin8: Maro

Pentru conexiunea la USB de la Raspberry Pi am achiziționat un adaptor USB-RS485

La el am făcut conexiunile următoare:

  • RS485A : Alb-Portocaliu + Maro
  • RS485B: Alb-Maro + Portocaliu
  • GND: Verde + Alb-Albastru

După ce am conectat cablul între bateria 1 (master) și Raspberry, în interfața de setări a Solar Assistant mi-a văzut dispozitivul pe unul din porturile USB. La secțiunea Battery, am selectat opțiunea de conectare USB Serial RS232/485 și la Battery am selectat portul respectiv (USBx USB Serial), după care am dat Connect.

Bateria s-a conectat, mi-a apărut în interfață procentul de încărcare raportat direct de BMS, cât și date despre fiecare modul. Singura problemă la momentul actual este că capacitatea este afișată eronat, de 10x mai mică, de exemplu la mine primul modul apare cu o capacitate de 18,5Ah, când defapt are 185Ah.

Din această cauza și estimarea de încărcare/descărcare (afișată în

Am trimis un mail la suportul Solar Assistant, poate exista o metodă de a corecta asta, o să actualizez articolul dacă se schimbă ceva.

Deoarece m-am conectat direct la baterie, acum am putut vedea si consumul invertoarelor fără sarcină, noaptea. Mă așteptam la 40-45wh, dar consumul real e undeva la 70-75wh! Pentru un sistem cu 3 invertoare asta înseamnă 210-225 wh, adică mai mult de 2 kwh pe noapte.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată

Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

13 răspunsuri la “Conectare baterie LFP HS51200 la Solar Assistant”

Salut.

O singura intrebare, setarea la invertor a ramas LI cu 52 sau s-a trecut in mod user ?
Functioneaza daca las pe Growatt SPF5000ES in continuare setarea LI iar bateriile le leg separat si la invertor si la raspberry pi ?

Multumesc.

Eu am legat bateriile direct la RaspberryPi, si am setat user cu urmatoarele setari: . Cand erau legate la invertor, curentul de încărcare si tensiunea erau controlate de BMS, dar imi limita mult curentul de incarcare. Acum eu nu zic ca asa e optim, dar eu sunt mulțumit asa. Nu știu exact cum conectezi bateria si la inv si la baterie in acelasi timp. Daca reușești ne lasi un mesaj.

Salut, oare cum se leagă raspberry la bateriile ampleness, ce cablu, de unde îl iau sau cum îl fac, mulțumesc.

Eu am 4 baterii ampleness conectate între ele prin RS4385 deci o mufă RS4385 din cele 2 e ocupată, unde se leagă cablul pe care îl voi face ca în link-ul dat de tine, în cealaltă mufă RS4385 sau CAN și usb raspberry?
Mulțumesc.

Nu am testat în acest caz, deoarece momentan am o singură baterie, dar fă cablul și pune-l în celalalt port RS485. Eu am invertorul conectat via CAN la baterie.

Eu nu am comunicare între baterii și invertor, folosesc modul USER, eventual lasă mi un link și către un adaptor usb -CAN și schema de mufare.

Nu am folosit pana acum adaptor CAN-USB. Sunt mai greu de gasit si nu tine numai de mufare. Teoretic merg cu orice cablu de retea mufat standard. O sa ma mai interesez.

Mai mult ca sigur o sa meargă cu RS485. Era mai complicat dacă aveai conectat invertorul.

O sa dau comanda și o sa încerc, te țin la curent, mulțumesc.

Salut, am instalat adaptorul cu ordinea cablurilor și culorile stabilite dar nu îmi arată nimic pe aplicația solar assistant pe telefon

La configurare, partea de baterie, ati vazut portul la USB port si ati dat conectare? ce eroare da?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *