Categorii
Tutoriale automatizari Automatizări fotovoltaice pentru începători Blog

Ep.2 Ce este Home Assistant ?

Home Assistant este practic un software care este utilizat mai ales pentru automatizarea locuinței. El îndeplinește funcția unui așa numit “hub” prin intermediul căruia poți controla toate dispozitivele smart, indiferent de producător.

Ce este Home Assistant?
Ce este Home Assistant?

Cuprins

În acest articol vom discuta despre ce este Home Assistant și ce putem face cu el. Nu vreau sa intru foarte mult în detalii, deoarece pe lângă această serie pentru începători o să fac și articole și filmulețe mai avansate, pe măsură ce învăț. Pentru ce avem nevoie în aceasta serie despre automatizări fotovoltaice, nici nu este necesar de mai mult. Ideea este să vă faceți o imagine de ansamblu, să aveți un punct de pornire în acest hobby interesant.

Ce este Home Assistant?

Home Assistant este practic un soft care este utilizat mai ales pentru automatizarea locuinței. El îndeplinește funcția unui așa numit “hub” prin intermediul căruia poți controla toate dispozitivele smart, indiferent de producător. Este gratuit și open-source, adică codul lui sursă este disponibil pentru oricine. Acest lucru l-a făcut foarte popular, ceea ce a însemnat că s-a creat și o comunitate numeroasă în jurul lui.

Sunt nenumărate tutoriale și informații pe internet, însă mai puține în limba română. De aceea am ales să fac aceste video-uri și articole în care voi folosi pentru exemplificare interfața în limba română a Home Assistant, deși uneori îmi vine greu sa mă acomodez cu traducerile.

De pe ce rulează Home Assistant?

De obicei Home Assistant se instalează pe un Raspberry PI sau pe un Mini PC, printre altele. Eu am preferat să îl instalez pe un Mini PC, diferența de consum fiind foarte mică, iar un Mini PC fiind mai performant pentru prețul pe care-l dai pe el, mai ales că Raspberry Pi nu prea se găseau pe stoc. Sunt persoane care utilizează laptopuri vechi sau chiar PC-uri, însă pe noi ne interesează și consumul. Eu zic că orice alternativă care consumă în jur de 10W este ok.

Despre cum se instalează vom discuta pe larg în Episodul 3.

Ce avantaje are Home Assistant?

Așa cum am spus, Home Assistant poate controla toate dispozitivele smart, indiferent de producător. Și le poate controla local, fără a depinde de serverele producătorilor, sau de internet. Asta înseamnă operare rapidă și fiabilă, dacă este configurat corect

Home Assistant este un Hub pentru automatizarea casei

De asemenea, fiind open-source, poți modifica aproape orice la el, și în funcție de cât de multe știi, poți controla deplin comportamentul lui.

Exista și alte variante similare cu Home Assistant, precum OpenHAB, însă așa cum am mai spus, Home Assistant este cel mai utilizat.

Ce dezavantaje are Home Assistant?

Fiind o soluție gratuită și open-source, nu te poți aștepta să ai parte de suport. Dacă ai configurat ceva greșit, sau ai întâmpinat orice altă problemă, poți primi ajutor doar de la comunitatea de utilizatori. Desigur că există și soluții alternative plătite, dar până la urmă unde mai e frumusețea dacă nu te poți juca tu cum vrei cu el.

Ce trebuie sa știi înainte de începe cu Home Assistant?

Acest hobby este fascinant însă necesită timp. Ca să duci la bun sfârșit un proiect de automatizare a casei trebuie să muncești destul de mult pentru ca totul să meargă așa cum îți dorești. Am citit undeva niște sfaturi pentru cine se apucă de un astfel de proiect, sfaturi care mi s-au părut foarte relevante:

  • Începe încet și ia-o pas cu pas
  • Fii pregătit să înveți
  • Încearcă să fii flexibil în ceea ce privește scopul pe care îl ai
  • Sărbătorește orice mic succes

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *