Categorii
Diverse Tutoriale

Conectare baterie Ampleness la Solar Assistant

Am achiziționat softul Solar Assistant pentru monitorizarea sistemului meu fotovoltaic bazat pe un invertor Growatt SPF5000es. Avantajele lui, pentru cine nu cunoaște acest soft, sunt faptul că rulează independent de serverele producătorilor de invertoare și viteza de 1-2 secunde de actualizare a datelor. El funcționează și fără internet, putând să fie accesat pe rețeaua locală. Singurul dezavantaj este costul, licența este undeva la 55 dolari, iar Raspberry pe care rulează începe de pe la vreo 450 de lei , deci un total minim de vreo 700 lei. În opinia mea merită costul, cu ajutorul lui ai acces de la distanță la invertor, poți schimba setări și poți vedea grafice detaliate. Încă un avantaj major este faptul că poți activa un server MQTT și să îl integrezi în Home Assistant, ceea ce deschide foarte multe posibilități de automatizare.
Bateria poate fi cumpărată de aici:
Acumulator Litiu 4.4 KWh LiFePO4 AMPLENESS 48V 85Ah
Softul Solar Assistant poate fi cumpărat și din România de aici:
Kit Solar Assistant preinstalat

Panoul principal din Solar Assistant

În acest articol voi descrie cum am conectat bateria Ampleness la Solar Assistant, ca să am acces la toate datele pe care le poate trimite BMS-ul integrat în interfața Solar Assistant. Dacă lăsam bateria conectată la invertor, folosind la programul 05 opțiunea Lithium BMS cu protocolul de comunicare L52, nu vedeam decât procentul bateriei, și nu puteam controla eu puterea de încărcare. Un alt dezavantaj era faptul că nu vedeam consumul invertoarelor și nici date despre temperaturi și tensiunea celulelor.

Bateria Ampleness

Modelul de BMS cu care este echipat bateria Ampleness este Seplos 48V 16S 100A EMU1101 PCBA-V16. Am găsit acest BMS și pe Aliexpress astfel că în caz de defecțiune a BMS-ului după ieșirea din garanție se poate comanda și schimba.

Bateria vine cu un cablu scurt cu mufe RJ45 care îl poți utiliza să conectezi mai multe baterii în paralel astfel încât să comunice intre ele. Practic o baterie este declarată Master și celelalte Slave prin modificarea unor DIP switchuri, apoi sunt conectate modulele cu cablurile de putere și cu aceste cabluri RJ45 care să le permită să comunice intre ele. Setările DIP-urilor le poți găsi în articolul principal despre bateria Ampleness

Din păcate, dacă ai mai multe baterii Ampleness în paralel, nu vei putea utiliza funcția de comunicare pe CAN a bateriei master cu invertorul în același timp cu conexiunea pe RS485 la Solar Assistant, deoarece va trebui să setezi DIP-switchurile pentru conexiune RS485. Însă nu văd asta ca pe o problemă, deoarece poți seta liniștit tensiunile recomandate pentru invertoare fără comunicație.

Mai întâi am cumpărat 2 m de cablu UTP Cat5E sau Cat6 și 2 mufe RJ45. La un capăt am sertizat mufa RJ45 cu aceleași culori pe care le-a folosit și producătorul bateriei, care nu sunt conform standardului ethernet.

Ordinea la mufa RJ45 este următoarea:

 • Pin1: Alb-Portocaliu
 • Pin2: Portocaliu
 • Pin3: Alb-Albastru
 • Pin4: Albastru
 • Pin5: Alb-Verde
 • Pin6: Verde
 • Pin7: Alb-Maro
 • Pin8: Maro

Cablul se introduce în baterie în portul RS485.

Bateria se poate conecta la Solar Assistant sau la PC folosind un adaptor RS485 la USB. Eu am folosit acest adaptor: adaptor rs485 la usb

La el am făcut conexiunile următoare:

 • RS485B: Alb-Maro + Portocaliu
 • RS485A : Alb-Portocaliu + Maro
 • GND: Verde + Alb-Albastru
Conexiuni la adaptorul RS485
Schemă conexiuni la adaptorul RS485

Unele persoane mi-au spus ca nu a functionat conexiune cu culorile prezentate. Am adaugat si o poza din manualul de la SEPLOS:

Am schimbat setările la invertorul meu de la opțiunea Lithium BMS (programul 5) la opțiunea USER unde am putut seta manual tensiunile ca pentru un invertor cu care nu poate comunica cu bateria:
55,2 volți Bulk și Float
49,5 volți Cut-Off

Adaptorul introdus în Raspberry (Solar Assistant).

După ce am conectat cablul între bateria 1 (master) și Raspberry, în interfața de setări a Solar Assistant mi-a văzut dispozitivul pe unul din porturile USB. La secțiunea Battery, am selectat opțiunea de conectare USB Serial RS232/485 și la Battery am selectat portul respectiv (USBx USB Serial), după care am dat Connect.

Ecranul din interfața Solar Assistant unde setezi conexiunile.

Bateria s-a conectat, mi-a apărut în interfață procentul de încărcare raportat direct de BMS, cât și date despre fiecare baterie, precum tensiuni minime maxime la celule, temperatura, capacitate estimată de BMS etc.

Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Preturi bune panouri solare Canadian Solar: 410W și 450W
Baterie LFP 48V: https://bit.ly/49ld9L1
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO 1P7K-EM
MiniPC ideal pentru Home Assistant: solcharge.ro

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!