Pasionat de fotovoltaice?

Despre site

Acest site are scopul de a acompania canalul de YouTube Full Electric cu articole și informații care să completeze conținutul de pe canal. Articolele prezentate aici vreau să reprezinte o sursă de informație organizată care să ajute pe cei care sunt pasionați de Structura site-ului este următoarea:
Secțiunea
De bază se adresează atât începătorilor cât și celor care mai știu câte ceva despre acest domeniu. Va cuprinde informații de bază despre 4 categorii principale: invertoare fotovoltaice, panouri fotovoltaice, baterii, sisteme fotovoltaice. Informațiile sunt gândite sa le citești în ordine, deoarece nu putem vorbi de sisteme fotovoltaice, dacă nu știm ce înseamnă parametrii de la panouri sau invertoare.
În secțiunea Tutoriale se vor regăsi, așa cum ne spune și titlul, diverse tutoriale din domeniul fotovoltaicelor și automatizărilor.
În secțiunea Recenzii se vor regăsi recenzii pentru diferite produse din domeniul fotovoltaicelor precum , stații de încărcare mașini electrice, aparatură de măsură și control, invertoare, baterii etc.
Secțiunea Calculatoare conține calculatoare utile, precum cel pentru VOC max și cel pentru secțiunea cablurilor fotovoltaice.
Secțiunea Mașini Electrice conține articole care prezintă în special informații pentru cei care au de gând să își cumpere o mașina electrică, cu explicații pentru începători, dar și articole mai detaliate, pentru cei care dețin deja o mașină electrică.
Pe Blog se va regăsi conținut din toate categoriile în ordine cronologică, articole, dar și alte postări care nu se încadrează la o categorie de mai sus.

Deocamdată site-ul este în construcție și va fi în continuă schimbare. Se poate lăsa feedback în secțiunea de comentarii.

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Dacă v-au fost de folos informațiile îmi puteți cumpăra o cafea: https://buymeacoffee.com/6yerEx9v8d

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

56 de răspunsuri la “Pasionat de fotovoltaice?”

Bună. Felicitări pentru tutoriale! Incerc sa montez un minisistem simplu și m-am blocat pe partea de protecție, sunt păreri și păreri. Panou Brekner 250w, im 9,33A, TM 26,8 , VOC 32,84V, controler PWM 20A, max 50V, acumulator VRLA AGM 100Ah 12V. Ce recomanzi? Mulțumesc anticipat.

Ai nevoie doar de o siguranță fuzibila de genul ANL fuse intre baterie și controler, și intre orice consumator legat la baterie și baterie. Siguranța o dimensionezi în funcție de secțiunea cablurilor. Cablurile în funcție de curentul care va circula prin ele.

Mulțumesc. Cabluri de 4mm iar între baterie și invertor(800w) de 35 mm. Dacă între controler și acumulator merge de 30a ,de câți amperi ar fi nevoie între acumulator și invertor? Recomanzi și un separator între panou /controler?

Dacă ar fi să ai sarcină maximă de 800wati, asta înseamnă undeva la 67 de amperi pe partea de 12V (P=U*I >> I=P/U). Poți pune una de 80A acolo. Cât de lungi sunt cablurile? Eu aș pune și un separator, deși la tensiunea aia mică (sub 50v) nu ar părea necesar. Separatorul e obligatoriu în standard, să poți secționa în sarcină partea de curent continuu de la panouri. Nu e recomandat să deschizi în sarcină conectorii MC4.

La un Invertor solar 102 VDC , 3 KVA 24 v , unda sinusoidala pura MPPT 40 A . Incarcator solar Controller 50 Hz Jnvertor hibrid .
Cite panouri am nevoie sa ma incadrez in , 102 VDC si 40 A , 24 v ,
Specificatie fabricant pe invertor : Maximum PV Array Power !
Multumesc .

Se acceptă montarea a 12 acumulatori cu plumb gel care au fiecare 8 volți și 150 de amperi în sistemul ce urmează a se face prin programul Casa Verde 2023?

Știu că timp de 1 an nu se pot face modificări Apoi nu ar trebui sa fie problema.

Bună ziua. As vrea sa mi spuneți dacă oferta celor de la InoSolar este bună pt Casa verde. Mulțumesc.

Am vazut ca ofertele pentru 5kwp se situeaza intre 2000 si 10.000 aport propriu. Nu stiu exact oferta de la InoSolar, dar mai conteaza si alte chestii inafara de pret.

Buna ziua. Am un inverter hibrid Xantrex XW4024-230-50 si doua charge controllere XW-MPPT60-150 care suporta max 150V si 60A. La acestea vreau sa conectez 12 panouri Gamko de 460W; Voc = 41,80V; Isc = 13,90A legate in serii de cate 3 panouri, apoi doua cate doua serii in paralel. Asta ma duce la 125,4V si 27,8A pe fiecare charge controller. Mai trebuie sa achizitionez bateriile pentru un sistem hibrid fara injectie in retea. Ma puteti ajuta, va rog, la alegerea si dimensionarea sigurantelor? Intre panouri si controller este o distanta de aproximativ 20 – 30 de m. Am consultat schema prezentata de dvs. a unui sistem cu invertor hibrid fara injectie (intr-un video pe youtube). Sectiunea cablului este suficient de 4 mm2 sau am nevoie de 6 mm2? Va multumesc anticipat.

Minim 6 mmp sectiune. Ideal trebuie sa ai caderea de tensiune sub 3%. La 105 volti (Vmp la 3 panouri in serie) si curent 26,28 (2 siruri in paralel, 2xImp) conform calculatorului https://fotovoltaice.info/calculator-sectiuni-cabluri-fotovoltaice/) iese putin sub 6% pentru 30m. Dar nu o sa mearga mult la putere maxima.
Nu ai nevoie de fuzibile pe șiruri, deoarece ai doar 2 șiruri in paralel per controler.
Ai nevoie de:
– un separator pe partea de DC cu curent nominal mai mare de 13,9A (Isc panou), înainte de fiecare controler.
– un SPD înainte de fiecare controler, ideal pus înainte de separator.
– o siguranță la baterie, cred ca un 200A nominal ar fi ok.
– o siguranță pe partea de AC la invertor, vezi ce recomanda ei in manual.
Vezi ce secțiune de cablu folosești la baterie!

Multumesc mult pentru raspuns. Din calculator vad ca la 10mm sectiune este caderea mai mica si daca am tensiune mai mare. As putea lega altfel, mai optim panourile? Fiecare controller trebuie sa aiba legate acelasi numar de panouri, in aceeasi configuratie? As putea, de exemplu sa leg 4 panouri in serie? ar insemna 140V dar in specificatii Rated Power este trecut (-0; +5W) Nu exista pericolul de a depasi cei 150V ai controlerului?
Eu am achizitionate de fapt 3 controllere, insa ma gandeam sa folosec al treilea pentru extinderea sistemului, peste ceva timp…
Acumulatorii ii voi lega in serie cate doi, pentru sistem de 24V si apoi in paralel, nu? Ce sectiune minima de cablu pot folosi la baterie? sectiune de 10mm ar fi suficient sau merg pe 16mm?

Da, caderea de tensiune este mai mica daca maresti tensiunea. Problema este ca depasesti tensiunea maxima per controler cu 4 panouri (4*41,80=167,2V). Maxim 3 poti lega. Cablu de 10mmp e complicat, nu prea gasesti conectori MC4 pentru 10 mmp. E ok si de 6.
Da, acumulatorii 2 in serie si apoi in paralel.
In fisa tehnica zice de maxim 178A curentul pe care il trage din baterii invertorul asta. Trebuie cablu serios pentru asa ceva. Recomand cablu de 25mmp. Gasesti pe la Dedeman cablu de sudura multifilar de 25mmp. Trebuie sertizat cu papuci presupun, nu stiu cum se face prinderea la acest invertor.
Daca ai setare de limitare a curentului care il descarci din baterii, la plumb e bine sa il ai la maxim 0,2C, unde C este capacitatea in amperi a bancului de baterii.
EU ti-as recomanda un banc pe litiu.

Oh, ma bucur ca m-ai atentionat. Chiar nu m-am gandit ca invertorul poate trage atat de mult curent din baterii. De fapt, pe eticheta cu specificatii de pe el, pe mod inverter, la DC input current am max. 220 A. Am gasit la Dedeman cablu de sudura, ma gandeam sa pun chiar de 35 de mmp sa fiu sigur. Voi folosi acelasi fel de cablu si la legarea bateriilor intre ele. Baterii am gasit la Dbsolar din acelea cu gel, la 200Ah la pret convenabil 1200lei/buc. Doar asa pot cumpara 4 bucati. Cele cu litiu costa de 3 ori cat astea.
Nu sunt sigur ca am inteles corect in privinta SPD-ului. Se monteaza cat mai aproape de invertor, deci langa controler, inainte de separator. Asta inseamna la peste 20m de panouri. Am nevoie de inca un SPD langa panouri? Iar daca am doua controllere, voi avea nevoie de 4 SDPuri? Pe „Schemă protecții invertor hibrid fără injecție” vad ca este legat SPD-ul dupa legarea in paralel a stringurilor. La separatoare am nevoie de doua cu 2 poli pentru fiecare controller sau pot pune unul cu 4 poli pentru amble controlere?
Am pus mai jos o imagine cu schema modificata pe ce am eu:
https://ibb.co/L62LttX
Este ok?
16A la separatoar este ok? daca am legate 2 stringuri in paralel imi dau 27,8A. Si inca ceva, pamantarea la panouri am vazut ca de obicei se dau gauri in rama de aluminiu. Intr-un video pe youtube, cineva recomanda sa se lege doar sina, suportul panourilor la pamantare. Nu stiu daca este bine. Tu ce parere ai?
https://www.youtube.com/watch?v=YsUp4nXBF-c

Eu zic sa te uiti la Kiwi Solar pe site, ca au bancuri de baterii LifePO4 la preț bun, si au si pe 24V.
Nu ai nevoie de inca un SPD langa panouri. Ai nevoie de un SPD pentru fiecare controler, poți sa il pui dupa ce paralelizezi șirurile. Poți pune un separator cu 4 poli. Separator de 32A dacă legi după paralelizare.
Eu am legat doar suportul, dar majoritatea panourilor au deja gauri pentru legat cablul de impamantare. nu trebuie gaurite.

Iti multumesc mult pentru raspunsuri si sugestii. Mi-au fost de mare ajutor. Mult succes in continuare iti doresc.

Buna ziua,
Daca s au incarcat toate documentele in programul fotovoltaice 2023 corect, totul corespunde criteriilor de evaluare, insa terenul este primit cu titlu gratuit de folosintă de la primarie avand aceeași carte funciară cu imobilul construit care este mentionat in referinte/observatii, ex.(imobil C1 inscris in Cartea funciară .nr…xxx,…,) fară alte detalii privind proprietarul, este motiv de respingere? Pentru ca am fost declarat neeligibil privind dreptul de proprietate, si mi se pare absurd.
Fac precizarea ca adresa de domiciliu a imobilului, cartii funciare si cea din cartea de identitate concid si pot dovedi dreptul de proprietate .

Multumesc anticipat

Acest caz nu este clar explicitat de nici o nota de clarificare de la AFM din ce stiu eu. Ideea e ca ar fi bine sa ajungi fizic la AFM sa depui o cerere in care sa întrebi daca esti eligibil. Ca prin telefons sau email nu am reusit sa iau legatura cu ei. Cu un raspuns oficial de la ei, sigur te va declara eligibil un instalator.

Salutare am și eu un invertor de 3.2kw pe 24 v am mai cumpărat 6 panouri de 450w care le-am legat în serie .spune-mi pe partea de siguranțe ce anume trebuie sa pun :fuzibile descărcătoare .etc am uitat samentionez că de la panouri la invertor am 35 m cu cablu de 6 MM este am departe?

Pe partea de curent continuu: Descărcător cu Ucpv mai mare decât VOCmax al șirului de panouri ( ceva de genul https://www.solcharge.ro/shop/fotovoltaice/sigurante/descarcatoare-spd/descarcator-spd-600v-cc-pentru-sisteme-fotovoltaice-noark-112890/) și separator (ceva de genul https://www.solcharge.ro/shop/fotovoltaice/sigurante/separatoare-de-sarcina/separator-de-sarcina-pentru-fotovoltaice-ex9ip-2p-32a-dc-noark-101755/). Pe partea de curent alternativ (intrare) un descărcător (ceva de genul https://www.solcharge.ro/shop/fotovoltaice/sigurante/descarcatoare-spd/descarcator-spd-2p-20ka-275v-ca-noark/) și o siguranță MCB (de 32A sau vedeți de ce valoare recomandă în manualul invertorului), și pe ieșire o diferențială de 30mA curba B (de 20A sau vedeți de câți amperi recomanda în manualul invertorului). Cablul de 6mm e ok de principiu pentru distanta aia, dar depinde și de Vmp al șirului. E recomandat căderea de tensiune să fie sub 3%, puteți calcula aici https://fotovoltaice.info/calculator-sectiuni-cabluri-fotovoltaice/.

Mno 😀 , voua va multumesc , momentan doar prin cuvinte, taste…
Voi m-ati ajutat sa prind si eu in Gorj finantare prin casa vedre, sper sa se termine mai rapid procesul … dar intre timp am prins fix de BF un invertor 5kva 4000w pedavo cv de genu la 800 lei el fiind mai scump… nu e cinestie ce… dar 950 lei e o baterie si a trebuit sa comand 4… mai am 4 panouri de 150w… in total 600w panouri…. invertoru primeste maxim 2400w :)) , dar asta e… am zis sa fac si un offgrid, poate il voi folosii pt o autorulota pe viitor… Va multumesc mult pt ceea ce faceti 😀 , va urez succes oriunde si oricand, si , fara cuvinte 🙂 , multumesc !

Multumim de apreciere! Succes in noul proiect, puteti reveni cu intrebari daca aveti nevoie de ajutor.

Buna ziua!
Am 2 panouri diferite, unul de 30W, Imp 1.64A, Vmp 18.2V, Isc 1.74A si Voc 21.8 V iar celalalt de 100W, Imp 6.25A, Vmp 16,0V, Isc 6.68A, Voc 19.2V, MPPT-ul lucreaza pe 12/24V, Voltage range of batery 8-32 V, 10-60A, iar invertorul este de 3000W, DC12 to AC 220W. Acum intrebarea este cum trebuie sa leg panourile in serie sau in paralel? pt o cat mai buna eficienta de incarcare a bateriilor (am 2 baterii de 12 V a cate 62 A fiecare). Astept raspunsul Dvs., Multumesc!

În paralel, deși e un pic mare diferența de tensiune dintre ele. În serie se va limita foarte mult. Ideal e sa mai găsești un panou identic cu cel de 100w.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *