Salutare!

Acest site are scopul de a acompania canalul de YouTube Full Electric cu articole și informații care să completeze conținutul de pe canal. Articolele prezentate aici vreau să reprezinte o sursă de informație organizată care să ajute pe cei care sunt pasionați de fotovoltaice. Deocamdată site-ul este în construcție și va fi în continuă schimbare.

Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.

Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!

45 de răspunsuri la “Salutare!”

Salutare,
Ma numesc Radu, sunt din Bucuresti si sunt un fan urmaritor dl canalului tau.
Te rog , am o intrebare : daca montez microinvertoare , mai trebuie sa cumpar si alt device in afara de microinvertoarele in sine?
Multumesc

Salutare, nu am experiență cu microinverterele, dar din ce stiu, ele comunica cu o unitate centrala via cablurile de curent. Tot acea unitate (gateway) face legatura la internet pentru administrare. La gateway se conecteaza si smart meterul care este necesar pentru vizualizarea datelor statistice si diverse limitari. Fara smart meter nu stii exact cat consuma casa si cat exporti, ci numai cat produc microinvertoarele. Deci minim iti mai trebuie acel gateway. Dar sincer, nu se justifica diferenta de pret pentru microinvertoare, decat in anumite cazuri speciale. O sa fac un video despre sisteme cu optimizatoare vs fara optimizatoare, si se aplica multe chestii si pentru microinvertere. Diferenta de productie este mica, inclusiv in cazurile cu umbriri.

Salut! Am gasit din intamplare postarile tale si mi-au placut mult. Ti-ai facut un fan! Vreau sa te intreb daca ai idee in cazul in care un colt (cam 25%) din ultimul panou dintr-un sir de 6 ( de 540 W fiecare, legate in serie si fara optimizoare) este umbrit pana la ora 10, are sanse sa fie supra-incalzit astfel incat sa se distruga relativ repede in timp? Multumesc anticipat pentru cazul in care mi-ai da un raspuns.

Nu va avea nici o problemă, mai ales că până la ora 10 nu ajungi la Imp (curentul la putere maximă). Diodele bypass sunt gândite să facă bypass la un șir de celule format din 10-12 celule. Într-un șir de genul, dacă acoperi o celulă complet, ea va disipa curentul de la restul de celule din șir (9 sau 11), dar este gândită să reziste la acel curent invers, încălzindu-se până la o anumită temperatură. Dacă nu aveai dioda bypass, ea ajungea să disipe curentul de la toate celulele, și atunci era o problemă. Singura care se va defecta poate mai repede, de ordinul anilor oricum, va fi dioda bypass, căci ea se va activa foarte des. Depinde de modul în care se va defecta, atunci e posibil să fie o problemă. Iți recomand ca după câțiva ani să folosești o cameră cu termoviziune să verifici periodic cum arată panourile, dacă este ceva defect se va vedea un hotspot. Eventual peste câțiva ani să schimbi locul panoului respectiv cu altul din sir. Pe viitor o să fac o serie de postări despre cum să detectezi un defect și cum se măsoară diodele. Mai trebuie să mă informez și eu de soluția optimă.

Salut!
In legatura cu SPD am vazut ca sunt pentru panouri legate la impamantare si pentru panouri care nu sunt legate la impamantare.
Poti, te rog , sa ma lamuresti despre ce este vorba. Panourile mele au trebuiesc legate la impamantare.
Multumesc.

Salutare, este o confuzie legata de traducerea din engleza. Presupun ca la Noark în catalog ați găsit. In engleza sunt 3 termeni diferiți: bonding, grounding și earthing. Grounding reprezinta legarea circuitului la pământ (conductorului de neutru, sau oricare din conductorii + sau – de la panouri) E diferit fata de împământare. Împământarea se face mereu. Prin urmare, din catalogul de Noark le luati pe cele care sunt pentru panouri care NU sunt legate la împământare. La cele pentru panourile cu împământare conectorul de la conductorul negativ e comun cu conectorul de la cablul de împământare. O sa adaug zilele astea în articol o nota despre asta, ca m-a mai întrebat cineva ceva.

Salutare!
Am achizitionat si eu un ATS de la TOMZN si nu reusesc sa-l conectez la inverterul meu Growatt SPH 6000. Ca iesire de la inverter am luat EPS out. Problema este ca la ATS trebuie sa conectez doua cabluri faza si nul, iar la terminatia EPS out am trei pini. Pe care din cei trei trebuie sa leg faza si nulul care se conecteaza la ATS?
Multumesc mult de tot pentru raspuns!

Din ce vad eu in manual de utilizare are un conector proprietar. Unul din cei trei pini e impamantarea. Ar trebui sa apara pe conector marcat care e faza (L) care e nulul (N) si impamantarea (PE).

Salut,
Dupa cum este acoperisul casei imi incap 11 panouri pe sarpanta vest si 16 panouri pe sarpanta sud (JAM60S20-380 MR, Invertor Huawei SUN2000-10KTL-M1). Nu am umbre in zona doar ca pe panourile situate pe vest ajunge soarele cam dupa ora 10,30-11,00 Te rog sa ma ajuti si sa-mi spui care este schema optima de legare a lor?, 2 siruri in paralel un sir de 13 pe sud + un sir de 11 pe vest + 3 de pe sud ar fi OK
Multumesc pentru ajutor

La acest invertor ai 2 controlere MPPT, eu zic sa pui 2 siruri, 1 pe fiecare MPPT. Prin urmare eu recomand asa: 1 sir de 16 panouri pe un MPPT si 1 sir de 11 panouri pe celalalt MPPT.

Buna!
Imi plac postarile tale si te felicit pentru modul in care le faci. Asi vrea un sfat din partea ta. Am 12 panouri de 440 W(CanadianSolar Bifacial Gain CS3W-440MB-AG) si un invertor Growatt SPF5000ES. M-am gandit sa le leg in paralel 4 siruri de cate 3 panouri legate in serie. Este o varianta buna? sau 2 a cate 6.
Multumesc anticipat!

Salutare! Pune 2 de cate 6. Din pacate acest invertor (pe care il am si eu) poate sa ia maxim de la panouri 18A sau 22A, in functie de varianta. Tu daca pui in paralel vei avea un Imp de 10,82×2 amperi in conditii ideale, adica 21,64 amperi. Daca el poate lua 18, panourile nu vor functiona la capacitatea lor maxima, el maxim va lua 18 amperi la voltajul MPPT-ului, care pentru 6 panouri va fi cam 240 de volti, adica un 4,4 kw (p=u*i > 240V*18A=4.4kw). Daca e varianta de 22, se va duce spre 5 kw. De aia pentru invertorul asta e bine sa iei panouri mai mici, cu Imp mai mic. In situatia data le grupezi cate 6.

În primul rând felicitări și mulțumiri pentru postări.
Întrebare : pt un invertor cu specificațiile voc max 450 V și putere 5000 wats pot lega 2 șiruri a câte 8 panouri de 325 wats cu voc max 50 V și 7 A în paralel ?
Aș depăși cu 200 wats specificațiile.
Multumesc.

Salutare, am o mică problemă cu niște optimizatoare achiziționate.Am o instalație de la Huawei de 3kw on grid. Am decis să mai adaug 2 panouri dar nu am mai găsit aceiași marcă și am luat niște chinezării (m-am grabit, le-am luat seara fără probă fără factura etc) prblema este că nu sunt ceea ce scriu pe ele. Asa că m-am decis să mai bag niște bani ca să le pot folosi (le-am probat și îmi trage producția în jos) și am achiziționat 3 optimizatoare de la Huwei de 460w. Le-am legat dar invertorul nu vede decât unul singur.Am trimis unul înapoi de la firma de la care l-am luat și mi-a trimis altul în loc. Tit nu îl vede. Ai idee care ar fi problema ?

Salut,

Te rog sa ma lamuresti in legatura cu actele de care ai nevoie pentru a se putea instala panourile, unii zic ca trebuie de la primarie, o instiintare, etc.
Si ce ar trebui sa contina un dosar de prosumator.

Da, teoretic se face o instiintare la primarie daca iti pui panouri fotovoltaice. De dosar se ocupa firma care a instalat, contine certificate de conformitate ale echipamentelor, schita instalatiei etc.
Model preluat de instiintare: instiintare

Hristos A Inviat! acum 2 ani,am cumparat un invertor Powland ISolar sm ll de 5kw.Astazi am primit bateria Ampleness de 4,4kw(48v,85ah) si vreau un sfat cu privire la panouri…Eu intentionam sa merg cu un singur sir de panouri de 545-550w,care au un voc max de 49,6 si nu a-si depasi voltajul invertorului de max 450. Cineva m-a sfatuit sa pun cat mai multe panouri(de genul 16x450w),sa aiba invertorul de unde sa traga 5 kw.In aceasta situatie cu doua siruri in serie depasesc Max.Input Current -invertor 18 A…Nu este o problema? Ce ma sfatuiti sa aleg,un sir de 8x550w,sau doua de 8×410-450w? Va multumesc!

În mod normal un invertor își ia din panouri cât poate, adică se limitează la curentul acela. Majoritatea invertoarelor dau însă în fișa tehnică și un curent maxim de scurtcircuit (Max Isc sau Maximum shortcircuit current (per MPPT)) diferit de Max Input Current, de obicei mult mai mare. La invertorul ăsta nu am găsit fișa tehnica la îndemână, însă suspectez că e similar și cu growatt-ul meu SPF5000ES care nu dă un astfel de parametru. Ca să fii sigur, nu trebuie depășit acel curent. Există anumite cazuri, în funcție de algoritmul MPPT-ului, când invertorul pune în scurt intrarea de la MPPT ca să limiteze rapid curentul. De exemplu dacă mergi direct cu el fără baterie în mod offgrid, și oprești o sarcină mare brusc. Sau dacă ai baterie și BMS declanșează brusc din cine știe ce motiv, și el trebuie să limiteze brusc curentul pe intrarea PV. E posibil ca el să meargă perfect cu panourile mult supradimensionate (ca și curent), însă eu nu pot să îți zic că e ok, și că așa să faci. Eu unul am supradimensionat la Growatt destul de mult în plus puterea, dar nu foarte mult pe partea de curent (Isc panou). Am folosit 2 șiruri cu panouri mai mici, de 385 de wati, de câte 9 în serie, și astfel ca am pe el aproape 7kwp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *