Cuprins
Cum se leagă panourile în serie și paralel
Când conectați mai multe panouri solare împreună într-un sistem, aveți două opțiuni: în serie sau în paralel. Cea mai bună opțiune de conectare a panourile solare, în serie sau în paralel, depinde în mare parte de aplicația dvs și de specificațiile tehnice ale controlerului MPPT/PWM. Să examinăm diferențele și să vedem când fiecare metodă este cea mai potrivită.
Legarea panourilor solare în serie
Când spunem că panourile fotovoltaice sunt legate în serie înseamnă că avem conectat minusul de la un panou la plusul celuilalt, astfel creând un șir de panouri fotovoltaice (string). În acest caz tensiunea (în volți) de la fiecare panou se adună, și curentul (în amperi) rămâne neschimbat.
Dacă un panou din serie este umbrit, va fi afectată producția pentru tot șirul. Panourile se pot lega în serie până la tensiunea maximă a sistemului din specificațiile panoului.
În plus, într-un sistem vei fi limitat de tensiunea maxima suportată de controlerul MPPT al invertorului. Vezi exemplul de configurare de mai jos.
Legarea panourilor solare în paralel
În cazul panourilor legate în paralel se leagă toate minusurile împreună și toate plusurile împreună. În acest caz tensiunea rămâne neschimbată, iar curentul crește, adică se adună amperii. Dacă un panou este umbrit, nu va afecta și restul panourilor legate în paralel. Putem lega mai multe șiruri în paralel.
Este de preferat să pui panourile în serie ca să ai tensiune mai mare și costuri mai mici cu cablurile. Cu cât amperajul este mai mare, ai nevoie de cabluri de secțiune mai groasă, și pierderile de energie sunt mai mari. De asemenea, controlerele MPPT au eficiență mai mare către plaja superioară de tensiune.
Cum configurăm șirurile de panouri fotovoltaice?
Cum am explicat în episodul despre specificațiile invertoarelor, fiecare controller MPPT integrat al unui invertor are un interval de tensiune în care lucrează. Noi trebuie să ne încadrăm în acel interval cu VOC max, către partea superioară. De asemenea mai avem un curent maxim care îl poate prelua MPPT-ul în amperi, și puterea maximă a invertorului în KW.
Practic avem 2 limitări:
- Tensiunea maximă, VOC max, corectată pentru temperatură scăzută, care este o limită strictă ( hard limit).
- Curentul de scurtcircuit al MPPT-ului, Isc. Aici există o mică controversă. MPPT-ul își limitează curentul care îl ia din panouri, deci teoretic poți depăși această limită (soft limit). Dar, conform Victron, există anumite cazuri limită când MPPT-ul își pune în scurt intrarea de la panouri, și de aia specifică la MPPT-uri un curent maxim de scurtcircuit. Eu recomand să fie respectată și această limită, și fiecare poate lua o decizie informată.
Atenție!
– nu faceți 1 singur șir cu panouri cu orientări diferite (chiar dacă vă permite VOC), faceți șiruri câte orientări aveți, pe care le puneți în paralel. E posibil ca diodele bypass să nu se activeze în anumite momente ale zilei, deoarece va fi semiumbră pe o parte din panouri, și va limita curentul pe tot șirul.
– nu puneți în paralel șiruri care nu sunt similare în tensiune ( de exemplu un șir cu 3 panouri în serie în paralel cu un sir cu 2 panouri în serie)
Exemplu de configurare șiruri la un sistem fotovoltaic
Exemplu: Am un invertor de 5KW cu un singur MPPT cu următoarele specificații: tensiunea maximă a MPPT-ului de 450 de volți, curentul maxim de 24 amperi. Folosesc panouri de 375w cu VOC de 41 volți, Isc de 12 amperi și coeficient de variație cu temperatura al tensiunii 𝛼VOC -0,27. Prima oară vedem câte putem pune maxim în serie, calculăm VOCmax și din calcule reiese maxim 9 panouri ca să nu depășim tensiunea maximă de 450V nici iarna, deci 3375w. Putem pune și mai puține, dar să avem minim tensiunea de pornire a MPPT-ului.
Apoi vedem câte șiruri putem lega în paralel să atingem minim puterea maximă a invertorului, dar să ne încadrăm în Isc al MPPT-ului. Ar fi 2 șiruri, în total 6,75 kwp și Isc 24A. Desigur putem face și 2 șiruri de 7, pentru 5,25 kwp. Este chiar recomandat să supradimensionăm (între 120%-150%) puterea instalată kwp a panourilor față de puterea invertorului. O să fac un articol strict legat de subiectul supradimensionării, avantaje și dezavantaje.
Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
66 de răspunsuri la “Legarea panourilor fotovoltaice în serie și paralel”
Buna ziua. Putin ajutor daca se poate va rog. La un invertor cu 2 mppt uri de 450v și 13 A, putere 5kw, pot pune pe un mppt 8 panouri sa zicem până la 450v in serie și pe celălalt mppt tot 8?
Curentul va fi 11A și Voc 440 v la -20grade. Sau 380V la 25grade. Nedumerirea mea apare din calculul puterii. Fiecare string având 3900wp la idealul de 25grade. Cu ambele se depășește p max a invertorului care acceptă 6500w din panouri.. dar nu se depășește I sau Voc. Mulțumesc
Fără probleme daca nu depasesc I sau VOC. Invertorul va luat cât poate, vei avea producție mai mare dimineață, spre seara, și pe nori, iar într-o zi perfectă curba de producție va fi turtită la mijlocul zilei. Limita de tensiune este per MPPT, deci poti pune 8 cu 8.
buna ziua . exista vreo solutie pentru a pune douo orientari de apanouri pe un singur string ,, ma refer la diode ceva de gen ,, Multumesc !
Nu. Ori faci 2 stringuri, câte unu per orientare, ori pui optimizatoare sau microinvertoare pe fiecare panou.
problema este la invertar , are intrare doar pentru un singur string , daca fac doua stringuri si le unesc in inertar lucreaza ca si in paralel , daca nu am soare pe un string afecteaza si pe cel de pe partea cu soare ,,,pot rezolva problema ? la asta ma refer ,,, ..daca pun diode de sens pe fiecare string oare lucreaza mai eficient ? ..multumesc !
Poti sa faci 2 stringuri, le pui in paralel si apoi intri in invertor. Daca ai acelasi numar si acelasi model de panouri pe ambele stringuri merge fara probleme, nu mai ai nevoie de nimic.
Buna ziua.am 2 panouri de 550w. Cu voc de 50.10v și controler de 40 a cu 100 volt și 1040w la 24v.pot sa montez cumva sau ce se întâmplă dacă le montez așa?
E cam la limita sa le pui in serie. Cel mai bine le pui in paralel.
Buna ziua, super interesant articolul, as dori daca se poate sa ma lamuresti privind urmatoarea mea situatie. Am pe un singur MPPT Huawei 5KTL-M1 10 panouri de 505w, 2 dintre ele sunt spre SUD iar restul spre Vest. Doresc sa montez 3 panouri de la acelasi producator de 550W fiecare si inca 2 din grupul de 10 si sa le pun spre EST pe al doilea MPPT. Intrebarea 1 este daca este vreo problema privind cele 2 puteri de la panouri montate in serie (nu voi depasi niciun maxim din invertor) adica 3 * 550w + 2 * 505w si intrebarea 2, cat de tare imi afecteaza pozitionarea celor 2 panouri spre SUD. Nu am microinvertoare si ele sunt Half Cut.
Multumesc anticipat!
Deci, sa vad daca am inteles eu bine, ai 2 panouri 505 spre SUD in serie cu alte 8 505 spre VEST pe un MPPT? In general trebuie sa ai acelasi tip de panouri si acceasi orientare pentru ele dacă fac parte dintr-un sir, altfel vei pierde destul de mult.Acum depinde si de diferenta de azimut dintre ele, nu pot sa imi dau seama cat vei pierde exact. Eu as face 2 stringuri, fiecare pe un MPPT, si fiecare string sa aiba panourile la aceeasi orientare. Daca combini cele de 550 cu cele de 505 in acelasi string, toate panourile se vor limita la curentul celui mai slab panou. Eu zic ca vei pierde mai mult daca ai orientari diferite in acelasi string, decat daca combini in acelasi string cele 2 tipuri de panouri.
„Deci, sa vad daca am inteles eu bine, ai 2 panouri 505 spre SUD in serie cu alte 8 505 spre VEST pe un MPPT?”
-Da
Din pacate structura terenului si a casei nu imi permite sa le aliniez corespunzator. Am decis totusi sa pun 2 optimizatoare pe cele dinspre SUD, si voi vedea ce se intampla. Deja sunt comandate cele 3 panouri de 550 pe care le voi inseria cu cele de 505 si vad ce se intampla, din nou.
In cazul in care nu e ok, probabil voi luas cele 2 de pe SUD, le mut pe EST si voi avea 1 string cu 7 panouri pe EST si al doilea string cu 6 panouri spre VEST.
Partea cu cele 3 panouri de 550, daca nu vor lucar la capacitate, pierd in teorie aproximativ 150W din productie.
Multumesc frumos pentru raspuns si promtitudine!
Cu placere, asteptam sa ne spui cum merge. Cam singura solutie ar fost cu optimizatoare in acest caz, nu mi-am dat seama sa propun asta. Vezi ca la Huawei trebuie sa montezi minim 4 parca.
Salut. Am un sistem de panouri: 13 panouri de 445 (Voc 49) + Invertor Huawei 5kW. Panourile sunt legate in serie, aceeasi orientare toate. Intre timp am mai luat 9 panouri si un inverotor Huawei de 10kW. Vreau sa fac upgrade. Cele 9 le-am montat avand aceeasi orientare ca celelalte 13. Intrebare: le pot inseria pe acestea 9 si sa introduc cablurile in intrarile libere de la invertor (are 2 MPPT) sau e mai bine sa pun cele doua siruri in paralel si sa ma duc doar cu 2 cabluri in invertor? Tensiunea maxima de intrare a invertorului este de 1100V. Gama de tensiune de lucru a MPPT este 140-980V
Eu m-as duce cu cate un sir in fiecare MPPT. Nu este recomandat sa pui in paralel siruri cu tensiuni diferite. Daca vrei neaparat sa lasi un MPPT liber pentru a adauga un alt sir de panouri pe viitor, faci 2 siruri de 11, le legi in paralel, si cobori doar cu 2 cabluri intr-unul din MPPT-uri.
Ce curent maxim ai per MPPT? Sa nu il depasesti daca le pui in paralel (consideri ISC de la panou x 2, deoarece le pui in paralel).
Buna ziua. Am un sistem fotovoltaic format din trei stringuri in serie cu sapte panouri de 185w fiecare,toate legate in paralel.Vreau sa mai adaug cate un panou pe fiecare string dar nu mai gasesc acelasi tip de panou.Vreau sa va intreb daca se poate pune panouri de 180w sau 200w .Multumesc.
Poti sa adaugi panouri cu curent mai mare, insa vor merge la curentul celor deja existente.Ai grija sa nu depasesti teniunea maxima.
Buna ziua, am nevoie de o informatie, am un invertor China de 3.6 Kw cu urmatoarele specificatii:
Nominal DC Volt/ Max Dc Volt: 360vdc/500vdc
Start-up voltage/ initial feedin voltage: 90vdc/120 vdc’
MPPT voltage range: 90-450 vdc
No. of mppr tracher/ max imput current: 1/27 A
Si am achizitionat 4 panouri solare JHR 540 W cu urmatoarele specificatii:
Conditie standard test: 1000 W/m2 AM 1.5.25 °C
Putere maxima panou: 540 W
Intensitate maxima panou: 12.97 A
Tensiune maxima panou: 41.64 V
Scurt circuit: 13.86 A
Tensiune circuit deschis: 49.6 V
Tensiune maxima sistem: DC 1500V
Cum imi recomadati sa le leg in serie sau in paralel in momentul de fata.
Intentionez sa achizitionez inca 4 astfel de panouri fotovoltaice cu o sa le pot lega toate fiind pozitionate in acelasi loc.
Daca vreti sa ma ajutati.
Va multumesc!
Salutare, Legate in serie e perfect, te incadrezi in VOCmax, și cand mai iei celelalte 4 mai faci un sir la fel, si apoi sirurile le pui in paralel. E bine ca ai 27A max input current. Spor!
Bună
Am 21 de panouri de 240w și Inverter de 8 kw cu să fac serie sau pararel
Vezi in specificatiile invertorului ce tensiune maxima suporta pe intrarea MPPT-ului, vezi ce VOCmax au cele 21 panouri (le calculezi cu calculatorul de VOCmax) si daca nu depasesti tensiunea maxima a MPPT-ului le poti lega in serie pe toate sau imparti in 2 siruri. Atentie sirurile trebuie sa fie identice, adica 10 cu 10 de exemplu. Daca citesti articolul cu atentie, intelegi. Nu am ce sa spun in plus fata de articol. Nu ai spus ce specificatii are invertorul, ce VOC au panourile, nu am cum sa spun exact cum sa le pui.
Va salut!
Am un invertor SMA Sunny Mini Central 10000 TL, de 10 kw, pe care sunt montate in paralel ( are 5 intrari, dar un singur MPPT ) doua siruri de cate 8 panouri DAH Solar de 540 Wp. Fiecare string are montata pe plus dioda de sens in conector MC4. De cand a iesit soarele de Mai observ variatii foarte mari ale puterii instantanee produse ( chiar si de peste 1000 w ). Creste, scade intr-una, nu se stabilizeaza. Aveti idee ce ar putea fi? Multumesc anticipat!
Cum sunt orientate șirurile? Eu as încerca și fără diodele de sens. Tensiunea șirurilor este în plaja de lucru a MPPT-ului ?(nu am avut timp sa verific fisele tehnice). Presupun ca nu aveți umbrire parțială intermitentă, ca altfel nu mai puneați întrebarea.
POT LEGA 2 STRINGURI PE ACELASI ORIENTARE DAR CU VOLTAJ DIFERIT? E nevoie la fiecare string pe plus sa pun o dioda?