Cuprins
Cum se leagă panourile în serie și paralel
Când conectați mai multe panouri solare împreună într-un sistem, aveți două opțiuni: în serie sau în paralel. Cea mai bună opțiune de conectare a panourile solare, în serie sau în paralel, depinde în mare parte de aplicația dvs și de specificațiile tehnice ale controlerului MPPT/PWM. Să examinăm diferențele și să vedem când fiecare metodă este cea mai potrivită.
Legarea panourilor solare în serie
Când spunem că panourile fotovoltaice sunt legate în serie înseamnă că avem conectat minusul de la un panou la plusul celuilalt, astfel creând un șir de panouri fotovoltaice (string). În acest caz tensiunea (în volți) de la fiecare panou se adună, și curentul (în amperi) rămâne neschimbat.
Dacă un panou din serie este umbrit, va fi afectată producția pentru tot șirul. Panourile se pot lega în serie până la tensiunea maximă a sistemului din specificațiile panoului.
În plus, într-un sistem vei fi limitat de tensiunea maxima suportată de controlerul MPPT al invertorului. Vezi exemplul de configurare de mai jos.
Legarea panourilor solare în paralel
În cazul panourilor legate în paralel se leagă toate minusurile împreună și toate plusurile împreună. În acest caz tensiunea rămâne neschimbată, iar curentul crește, adică se adună amperii. Dacă un panou este umbrit, nu va afecta și restul panourilor legate în paralel. Putem lega mai multe șiruri în paralel.
Este de preferat să pui panourile în serie ca să ai tensiune mai mare și costuri mai mici cu cablurile. Cu cât amperajul este mai mare, ai nevoie de cabluri de secțiune mai groasă, și pierderile de energie sunt mai mari. De asemenea, controlerele MPPT au eficiență mai mare către plaja superioară de tensiune.
Cum configurăm șirurile de panouri fotovoltaice?
Cum am explicat în episodul despre specificațiile invertoarelor, fiecare controller MPPT integrat al unui invertor are un interval de tensiune în care lucrează. Noi trebuie să ne încadrăm în acel interval cu VOC max, către partea superioară. De asemenea mai avem un curent maxim care îl poate prelua MPPT-ul în amperi, și puterea maximă a invertorului în KW.
Practic avem 2 limitări:
- Tensiunea maximă, VOC max, corectată pentru temperatură scăzută, care este o limită strictă ( hard limit).
- Curentul de scurtcircuit al MPPT-ului, Isc. Aici există o mică controversă. MPPT-ul își limitează curentul care îl ia din panouri, deci teoretic poți depăși această limită (soft limit). Dar, conform Victron, există anumite cazuri limită când MPPT-ul își pune în scurt intrarea de la panouri, și de aia specifică la MPPT-uri un curent maxim de scurtcircuit. Eu recomand să fie respectată și această limită, și fiecare poate lua o decizie informată.
Atenție!
– nu faceți 1 singur șir cu panouri cu orientări diferite (chiar dacă vă permite VOC), faceți șiruri câte orientări aveți, pe care le puneți în paralel. E posibil ca diodele bypass să nu se activeze în anumite momente ale zilei, deoarece va fi semiumbră pe o parte din panouri, și va limita curentul pe tot șirul.
– nu puneți în paralel șiruri care nu sunt similare în tensiune ( de exemplu un șir cu 3 panouri în serie în paralel cu un sir cu 2 panouri în serie)
Exemplu de configurare șiruri la un sistem fotovoltaic
Exemplu: Am un invertor de 5KW cu un singur MPPT cu următoarele specificații: tensiunea maximă a MPPT-ului de 450 de volți, curentul maxim de 24 amperi. Folosesc panouri de 375w cu VOC de 41 volți, Isc de 12 amperi și coeficient de variație cu temperatura al tensiunii 𝛼VOC -0,27. Prima oară vedem câte putem pune maxim în serie, calculăm VOCmax și din calcule reiese maxim 9 panouri ca să nu depășim tensiunea maximă de 450V nici iarna, deci 3375w. Putem pune și mai puține, dar să avem minim tensiunea de pornire a MPPT-ului.
Apoi vedem câte șiruri putem lega în paralel să atingem minim puterea maximă a invertorului, dar să ne încadrăm în Isc al MPPT-ului. Ar fi 2 șiruri, în total 6,75 kwp și Isc 24A. Desigur putem face și 2 șiruri de 7, pentru 5,25 kwp. Este chiar recomandat să supradimensionăm (între 120%-150%) puterea instalată kwp a panourilor față de puterea invertorului. O să fac un articol strict legat de subiectul supradimensionării, avantaje și dezavantaje.
Pentru restul de articole despre panouri fotovoltaice apasă aici: Panouri fotovoltaice.
Dacă cumpărați din linkurile de mai jos mă susțineți să fac în continuare filmulețe și articole:
Baterie LFP 48V: PowerCube 5,12kWh
Precomandă cu livrare pe 15 noiembrie 2024 PowerCube 14.33 kWh cu codul de reducere ECOBAT5
Stație încărcare smart prosumatori: Statie LEKTRI.CO TRI trifazată
Sau îmi puteți cumpăra o cafea dacă v-au fost de ajutor informațiile:
Pentru orice alte întrebări și discuții vă aștept pe grupul Totul despre Fotovoltaice pe Facebook și pe canalul de YouTube Full Electric.
Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
66 de răspunsuri la “Legarea panourilor fotovoltaice în serie și paralel”
buna ziua
In urma urmariri cursurilor am facut un kit 1400 w .
In 2023 cu bunavoita ta vreau sa fac de 3 kw.
Multumes si SARBATORI FERICITE !
La fel!
Buna ziua,
Am o nelamurire..va rog daca se poate sa imi detaliati cum ati dedus ca se pot lega in serie maxim 9 panouri in exemplul dat de dvs?
Multumesc
Cea mai importantă limitare este tensiunea maximă acceptată de MPPT-ul invertorului, în exemplu 450V. La panourile din exemplu aveam VOC de 41 volți. Dar VOC de la panouri este la condiții standard de testare (STC), adică la 25 grade, și trebuie să calculezi VOC maxim în funcție de temperatură (vezi articolul despre VOC max: https://fotovoltaice.info/cum-calculam-tensiunea-maxima-in-circuit-deschis-voc-max-pentru-un-sir-de-panouri/ ). VOC max calculat pentru -15 grade este 45,4 V, deci un maxim de 9 panouri.
Salutare,
Dacă am o pompa de 750w pentru irigat in câmp, cum trebuie sa le leg ? In serie sau in paralel? Este nevoie de invertor și baterie pt a putea iriga?
Depinde de pompa. Nu am făcut asta pana acum, dar știu ca sunt pompe care se pot lega direct la panouri. Scrie în manualul lor ce tensiune accepta și cum sa le legi.
Interesat articolul, vreau să fac o instalație de 5kw,am luat 10 panouri de 460 w,vmp este la 52,8 v, probabil vor veni legate în serie din ce am citit este mai eficient, mulțumesc.
Buna ziua !Am 29 panouri -6 panouri canadian solar 660 w [serie ] un unghi vertical f bun spre apus[,,acoreris in 2 ape ,pe inclinatia cea mai abrupta] apoi rest acelasi producator 23 panouri de 655w grupate pe diferite unghiuri ale acoperisului casa [acoperis casa este in 2 ape]-urmeaza 9 panouri legate in serie [pe inclinatie usoara de la varf acoperisc am 22grade] sunt spre est ,apoi alta legatura serie de 8 panouri situate pe de-o parte si cealalta ale varf casa E-V -din care 3=EST,5=vest [repet avem inclinatii de 22-25 grade ] ,alta legatura serie de 6 panouri tot pe apa de sus ,spre vest[22-25 grd] -panourile cele 6 au fost adaugate ultime-dar a meritat ca aduce o incarcare finala pana la intunecare de si incepe noaptea cu bat full- cu f mare greutate -schela –jos avem 1 growatt 5000ef offgrid -[450v/18a] -cu 3 bat a le lui [2,5kwx3=7,5kw] ….momentan toate acele serii de panouri au fiecare firele de coborare individuale si fiind ff inorat zilele aceste sunt jos in paralel……cum le pot lega =configurare ….de retinut eu sunt in ateptare sa devin prosumator [dosar depus ce intarzie de 3luni ] adica mai este montat inca un inv huawei 12tl -trifazic -configurarea a fost initial de firma totul automatizat -comutare trifaz huawei -string 1-14 panouri [au fost serie dar ulterior le-am despartit,si ulterior a mai aparut seria de 6x660w verticala ]si string 2 -cele 9 panouri care atunci cand dau de un rotactor pe growatt devin numai a le growatului-dar sa redus soarele din noiembrie final si -ele sunt spre est si au incarcare intre 8-14 cu apogeu la 11/30-si atunci am trecut la modificari [am bagat chiar 14 panouri ,am solicitat mppt -incarca super ,a cedat -l-am reparat =eu =electronist-am stat 7 zile sa tatonez terenul garantie sau sa l duc la reparatie ,l-am dat jos de pe perete ca sa il duc ….dar vazandu-ma cu el in mana …am aplicat legea cate ma condus pana acum in viata …,,totul sau nimic !” si l-am facut bucati si am reusit sa il fac … ]-acum merg dupa cum am spus cu acele grupari inegale ca numar in paralel jos si uite asa aceste ultime 2 zile cu plafon noros-intunecat incarca 6.2kwpe zi -duce toata casa pe acumulatori…Repet grupari serie 9/8/6/6 panouri=29 /U panou 45,4-45,6v amp-18,47-18,51/growatt 1 mppt UMAX 450,I18A,5000W [afiseaza pe aplicatie 5,9kwp – invertor huawei sun 2000 12 tl ,2 mppt ,trifazic-tensiune max input voltage 1080v ,U de lucru 160v-950v amper per 1 mppt 22a[are 2 mppt] sa solicitat spor de putere la 21kw [am -eu centrala ionica ELLA 44KW -incalzire dar nu o folosesc inca -astept sa vina enel sa puna contoarul dublu sens -.astept din partea ta colaborare ….ajutor .Cu respect Catalin M.
A fost un pic greu sa urmaresc mesajul. Nu e recomandat sa legi in paralel siruri care au numar diferit de panouri, vei limita punctul de putere maxima la nivelul celui mai slab sir, plus ca exista posibilitatea de curent invers intre siruri. Ideal in cazurile astea este sa ai 1 MPPT pentru fiecare sir. De asemenea, nu e recomandat sa faci un singur sir din panouri orientate diferit, cum ai zis ca ai sirul cu 8 panouri. Daca o sa pui Huawei, acolo ai 2 MPPT, faci cumva sa pui 2 serii egale (ca si tensiune) pe un MPPT cu alte 2 serii egale pe celalalt MPPT. Ideal sa grupezi seriile cu aceeasi orientare pe un MPPT.
Am un invertor de 5 kw si 8 panouri de 165 w,18,25v si 9A.Pot sa le leg in serie? Multumesc.
Vezi in specificatiile invertorului ce tensiune maxima suporta pe intrarea MPPT-ului, vezi ce VOCmax au cele 8 panouri (le calculezi cu calculatorul de VOCmax) si daca nu depasesti tensiunea maxima a MPPT-ului le poti lega. Daca citesti articolul cu atentie, intelegi. Nu am ce sa spun in plus fata de articol. Nu ai spus ce specificatii are invertorul, ce VOC au panourile, nu am cum sa spun da sau nu.
Se pot pune în paralel 2 șiruri identice ca panouri dar orientați diferite? 1 șir pe se și unul pe sv. Panourile vor da randament mai bun asa ? Don cauza voc nu le pot pune pe toate în serie.
Ideal e sa fie puse pe controlere MPPT separate, dacă le puneți cu orientări diferite. Dacă invertorul nu are 2 MPPT, se pot pune și 2 șiruri în paralel conectate la un singur MPPT și o sa fie ok. Diferența de randament nu va fi mare. Atenție însă, nu faceți 1 singur șir cu panouri cu orientări diferite (chiar dacă vă permite VOC), faceți șiruri cate orientări aveți, pe care le puneți în paralel.
Buna ziua,va mai deranjez inca o data cu datele tehnice ale invertorului si al panourilor solare. Panou solar de 165w,tensiune maxima (Imp)9A, tensiune circuit deschis (VOC )=22,65, curent scurt circuit (Isc)=9,01 A. Datele invertorului sunt: suporta panouri 2400w, tensiune maxima intrare panouri scurt circuit = 105V, tensiune de intrare AC reglabila 90-280V AC max.curent de incarcare AC 60A.Intrebarea este daca pot sa leg panourile in serie.Va multumesc. Am 8 panouri.
Invertorul suporta maxim 105 pe intrare, deci poți pune maxim 4 panouri în serie. Faci 2 șiruri de câte 4 panouri în serie, pe care apoi le pui în paralel.
Buna ziua,
Se da urmatoarea configuratie, deja in lucru:
invertor Alpha ESS Smile-S6-HV cu urmatoarele specificatii: https://www.alphaess.com/Public/Uploads/uploadfile/files/20221122/Datasheet_EN_SMILE-S6-HV_V05.05052022.pdf
10 panouri de 545W fiecare, deci in total 5.4 kw.
Din moment ce invertorul suporta 2 MPPT-uri, fiecare cu cate un string, am montat panourile in 2 stringuri, fiecare string fiind avand panourile legate in serie.
Casa avand o apa catre SE si alta catre NV (doar putin rotita catre ambele directii, deci mai mult catre S ambele stringuri), am pus 4 panouri (2KW) catre SE, pentru dimineata, respectiv 6 panouri (3KW) catre NV, pentru productie marita dupa-masa.
Problema: am descoperit ca mai pot pune 6 panouri (3KW, incat sa ating capacitatea maxima a invertorului de 9KW) chiar catre sud, pe fatada casei.
Cele „vechi” fiind in serie, oricum as pune cele 6 panouri noi, tot timpul vor produce cat produce cel mai umbrit panou din oricare cele doua stringuri existente.
Sugestie: daca voi completa cu 2 panouri stringul catre SE, incat ambele stringuri existente sa aiba cate 3kw, si apoi cele 4 panouri ramase le leg 2 catre stringul 1 (SE), 2 catre stringul 2 (NV), incat sa am la final 8 panouri pe fiecare string, dar cu orientari diferite, ar merge ?
Sugestie 2: Daca fac sugestia 1 si le leg pe toate in paralel, incat fiecare panou sa produca la maximul potential in functie de orientarea soarelui, ar merge ? Fiecare string ar avea panouri in 2 directii, din care una comuna (cea catre sud „pur”).
Multumesc,
Nu pune in acelasi string panouri cu orientari diferite. Eu as pune stringul de 6 catre sud in paralel cu stringul de 6 care este pus deja spre NV, pe una din intrarile MPPT. Deci vei avea 2 siruri egale in paralel (S + NV) pe un MPPT si 1 sir (SE) pe celalalt MPPT. Multi ar recomanda sa pui si diode de sens, eu consider ca nu sunt necesare, dar nici contraindicate.
Salut
Am 4 panouri de 250w și vreau să iau 2 panouri de 540w . Pot să le conectez împreună pe un sistem de 24v. Am un inverter cu mppt de 3.6kw
Trebuie sa stim specificatiile tehnice ale panourilor si ale invertorului.
Buna ziua,
am si eu 6 panouri fotovoltaice cu specificatiile de mai jos:
Putere maxima (Pmax) 320 W
Tensiune maxima (Vmp) 33.2 V
Curent maxim (Imp) 9.58 A
Tensiune circuit deschis (Voc) 39.8 V
Scurtcircuit (Isc) 10.8 A
am un invertor pe 24V cu specificatiile urmatoare:
Curent de încărcare 50 A
Tensiunea maximă în circuit deschis al matricei fotovoltaice 80 VDC
As putea sa fac 2 siruri in paralel de cate 3panouri si apoi sa le leg in serie pe cele 2 siruri?
Multumesc
Eu recomand sa le pui pe toate in paralel, si pentru fiecare panou siguranta fuzibila de 10A. Esti prea la limita cu tensiunea cu 3 siruri de cate 2 panouri.
Dacă am un invertor de 5kw,voc 450,mppt 100ah și 8 panouri de 250w (31v și 8 ah) , le pot lega în serie și paralel?
Eu recomand in serie, un singur sir. 31v e VOC lor?
Da